Šta raditi kada vam neko hakuje profil

Šta raditi kada vam neko hakuje profil

Da li je vama neko nekada hakovao profil na društvenim mrežama? Dizajner Vasilije Kovačev doživeo je to neprijatno iskustvo. Od 11. juna ne može da pristupi starom nalogu koji je i dalje aktivan na Fejsbuku. 

Foto: facebook

Požalio se da zbog krađe indentiteta "taj neko" ima pristup celokupnoj njegovoj istoriji na Fejsbuku i što je najgore, profil koristi kako bi od iznuđivao novac (dizajner je zamolio sve da prijave i blokiraju profil).

Ako se i vama dogodi isto, odmah treba da promenite šifru (uradićete to u podešavanjima (Settings) pod opcijom "General" i sekcijom "Password" gde treba uneti novu šifru)

Ukoliko ne možete da pristupite Fejsbuk profilu, jer je haker u međuvremenu promenio šifru, uđite na mejl adresu kojom ste se registrovali na Fesjbuku, tu bi trebalo da pronađete link za resetovanje lozinke.

Foto: Pexels

Morate i da se izlogujete sa Fejsbuka sa svih uređaja na kojima ste potencijalno ulogovani (pod odeljkom "Security" klinknite na "Where You're logged In", a zatim odaberite opciju "End All Activity").

Važno je i da promenite šifru mejl adresa jer haker ima pristup svim vašim podacima, kao i da obrišete istoriju pretraživanja.

Sledeći korak je da antivirus softverom skenirate kompjuter. I ne zaboravite, birajte što originalniju šifru na društvenim mrežama.

Ukoliko sve ovo ne pomogne, obratite se nadležnim organima. Posebno ako neko zloupotrebljava vaš profil za nelegalne radnje.