Šta zapravo znači "i" u nazivu "iPhone"

Šta zapravo znači „i“ u nazivu „iPhone“

Eplov iPhone je u potpunosti promenio tržište mobilnih telefona kada se prvi put pojavio 2007. godine, a i danas važi za najpopularniji uređaj ovog tipa. Sigurni smo da ga mnogi od vas već neko vreme koriste, ali se ne bismo kladili da znate šta znači „i“ u reči iPhone.

Foto: Shutterstock

Možda mislite da je „i“ u imenu ovog uređaja skraćeno od reči „internet“. Ili vam se čini da „i“ u stvari predstavlja ličnu zamenicu prvog lica jednine na engleskom – „I“ (ja). Iznenadiće vas kada vam kažemo da „i“ u imenim proizvoda kompanije Apple ima čak pet značenja!

Foto: Shutterstock

Kada je prvi iMac kompjuter pušten u prodaju 1998. godine, on je reklamiran kao računar koji se lako povezuje na tada još uvek novi internet. To znači da je gore pomenuta prva hipoteza o značenju slova „i“ ipak delimično tačna. Ipak, to nije sve.

Foto: Shutterstock

Stiv Džobs je u jednoj prezentaciji iMac kompjutera rekao da „i“ u imenu uređaja može da bude skraćenica za pet reči: internet, individual (pojedinac), instruct (nauči), inform (informiši) i inspire (inspiriši). Na kraju prezentacije on je dodao da „i“ nema jedno oficijalno značenje i služi pre svega da bi se postigla prepoznatljivost brenda.

Zatvoreno za komentare.