Stručnjaci upozoravaju na opasnost izazova #10YearChallenge

Stručnjaci upozoravaju na opasnost izazova #10YearChallenge

Takozvani #10YearChallenge je zapravo Fejsbuk trik, upozoravaju stručnjaci za bezbednost! Evo u čemu leži opasnost izazova #10YearChallenge...

 Foto: Shutterstock

Mrežama Fejsbuk i Instagram proširio se #10YearChallenge u kojem se korisnici pozivaju da okače svoju fotku od pre deset godina, uz fotku nastalu u poslednjih godinu dana.

Širom sveta, korisnici su pohrlili da pokažu kako su izgledali pre deset godina i koliko su se otada promenili, ali Internetom se širi upozorenje da iza ovog izazova stoji zadnja namera popularne društvene mreže.

"Wired" prenosi da je ovaj izazov zapravo "trening" za Facebook AI, koji se na taj način uči prepoznavanju lica, ali i načinima na koje se ono menja starenjem. Taj portal prenosi da algoritam za prepoznavanje lica tako uči i razvija se, a tačna svrha još uvek nije poznata.

Možda je, prenosi "Wired", u pitanju nešto bezazleno, ili korisno za ljudski rod, poput razvijanja softvera za "starenje" fotografija koji bi pomagao u slučajevima nestale dece ili mladih. Ali, možda je u pitanju i algoritam koji bi se koristio za druge svrhe, od kojih je najmanje zabrinjavajuća plasiranje reklama.

Fejsbuk, sa svoje strane, negira da je išta imao sa ovim izazovom.

"Reč je o izazovu koji su pokrenuli korisnici svojom voljom, bez našeg uplitanja. U pitanju je samo dokaz da se ljudi dobro zabavljaju na našoj mreži," saopštio je Fejsbuk.

Zatvoreno za komentare.