Stručnjaci upozoravaju - ovo su 4 vrste lozinki koje morate izbegavati

Stručnjaci upozoravaju – ovo su 4 vrste lozinki koje morate izbegavati

Dr Harjinder Sing Laljie naglašava važnost jakih lozinki i upozorava na loše prakse koje mnogi korisnici koriste. Ovo su 4 vrste lozinki koje morate izbegavati!

Foto: Shutterstock

Stručnjak za sajber bezbednost, dr Harjinder Sing Laljie s Univerziteta Varvik, izdao je upozorenje o četiri vrste lozinki koje hakeri lako mogu da pogode, naglašavajući važnost izbora sigurnih lozinki za zaštitu vaših informacija.

Najčešće loše prakse

Većina korisnika bira lozinke koje su jednostavne za pamćenje, poput "crveno1", umesto kompleksnih kombinacija poput "adfVSadg352". Iako su lakše za pamćenje, ovakve lozinke su takođe lakše za pogađanje, što ih čini rizičnim izborom.

Dr Lalije je identifikovao 4 vrste lozinki koje morate izbegavati:

• Prezimena: Korišćenje prezimena ili sličnih ličnih podataka.
• Imena mesta: Korišćenje imena gradova ili mesta.
• Imena automobila: Korišćenje marki ili modela automobila.
• Očigledne kombinacije: Lozinke poput "password123" ili sličnih varijacija.

Hakerske taktike

Hakeri koriste različite taktike za razbijanje lozinki, uključujući metodu nazvanu "bruteforce". Ovo uključuje pokušaj hiljada "slučajnih" lozinki dok jedna ne uspe.

Ograničeni broj pokušaja lozinke može pomoći u sprečavanju ovakvih napada, ali jednostavne lozinke često ne pružaju dovoljnu zaštitu.

Preporuke za bezbedne lozinke

Dr Lalije preporučuje korišćenje sistema koji uključuje dve ili tri stavke i broj koji vam mnogo znači. Na primer, možete koristiti datum, grad i mesto kao osnovu za kreiranje lozinke.

Dodavanje specijalnih karaktera dodatno poboljšava sigurnost, kao što je zamena slova "o" sa "@" ili "a" sa "4".

Primer bezbedne lozinke:

"Petar1605BG103" može se unaprediti u "Pet4r16@5BG!03".

Iako van može biti teško da se naviknete na kreiranje i korišćenje složenih lozinki, usvajanje sigurnog sistema može značajno poboljšati vašu zaštitu na mreži. Bolje je uložiti vreme u pravljenje bezbednih lozinki nego se suočiti sa posledicama hakovanih naloga.

Izvor: 24sedam

Zatvoreno za komentare.