7 stvari koje svakodnevno koristimo će nestati u sledećoj deceniji

7 stvari koje danas svakodnevno koristimo će nestati u sledećoj deceniji

Ako ste mislili da ste do sada bili svedoci doba brzih tehnoloških promena, pričekajte da vidite čemu ćete svedočiti u narednoj deceniji. Stručnjaci kažu da je tehnološka revolucija tek početak onoga što sledi, piše NBC.

Foto: Shutterstock

Kao što smo se dolaskom DVD-ja oprostili od video kaseta, tako ćemo uskoro zahvaljujući razvoju tehnologije u prošlosti ostaviti mnoge predmete koje koristimo svakodnevno.

Ključevi

Iako su metalne brave i ključevi glavni oslonac sigurnosti doma još od davnih rimskih vremena, zahvaljujući razvoju tehnologije novi sigurnosni sistemi koristiće otisak prsta, zenicu oka ili DNK za ono za što sada koristimo običan metalni ključ.

Foto: Pixabay

Biometrijska sigurnost već danas se koristi u mnogim preduzećima, a u sledećih pet godina tako ćemo zaključavati domove i automobile. Čak će i "ultra moderni" elektronski daljinski upravljač koji se u mnogim novijim modelima automobila koristi za njegovo pokretanje postati stvar prošlosti.

Parking automati

Stresni trenuci u kojima ste dobili kaznu za parking jer ste sasvim slučajno zaboravili da doplatite za sledeći sat će uskoro postati stvar prošlosti jer će automobili budućnosti direktno komunicirati s parking mestom i vršiti naplatu.

Foto: Shutterstock

Neki od poznatih proizvođača automobila kao što je Ford već sada rade na implementaciji takve tehnologije.

Gotovina

Novac kao takav će se sigurno koristiti u budućnosti, ali njegov fizički oblik mogao bi da postane stvar prošlosti. Kovanice i papirne novčanice sledeće decenije će biti zamenjene novim oblicima.

Foto: Shutterstock

U Švedskoj su već sada kreditne kartice i onlajn bankarstvo gotovo u potpunosti zamenili novac, a alati mobilnog plaćanja olakšavaju kupovinu proizvoda u samo nekoliko dodira ekrana na pametnom telefonu. Digitalna valuta kao što je Bitkoin u daljoj budućnosti mogla bi da postane opšteprihvaćeno sredstvo plaćanja.

Bankomati

U bezgotovinskom svetu budućnosti danas sveprisutni bankomati postaće zastareli poput telefonskih govornica. Virtualno bankarstvo je budućnost čovečanstva, direktna uplata i prenos novca mobilnim aplikacijama znatno je praktičnija od odlaska na bankomat.

Foto: Shutterstock

Nakon što gotovina postane stvar prošlosti, automatizovani brojač novca, najvažniji uređaj savremenog bankarstva još od 1970. više neće imati svoju svrhu. Klasične banke postupno će nestajati nakon što ih zameni virtualno bankarstvo.

Desktop računari

Poslednjih godina svedočili smo tome da desktop računari od velikih nezgrapnih uređaja postaju sve manji, da bi se na kraju pretvorili u laptop, a uskoro će u potpunosti nestati. Jedan od razloga je taj da hard diskove, koji su primarno služili da skladište podatke na računarima, jednako efikasno može da zameni i fleš memorija koja je daleko praktičnija.

Foto: Pixabay

Zahvaljujući fleš memoriji prenosni računari i tableti omogućiće sve ono za šta se danas još uvek koriste desktop računari.

Televizori

Uskoro nam više neće trebati "nezgrapni" tv prijemnik kako bismo gledali tv program. I to "nezgrapni" označava ultratanke moderne uređaje koji vise na zidu. Tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR) pruža znatno bolje iskustvo gledanja sadržaja, a sve što je potrebno su naočare umesto ekrana.

Foto: Pixabay 

Ipak, ova tehnologija je još uvek previše skupa i nedovoljno razvijena da bi predstavljala stvarnu pretnju televiziji, ali za 10 godina VR i AR naočare će biti dostupne svuda. Velike kompanije kao što je Epl već ulažu značajne iznose u razvoj ove kategorije proizvoda.

Zatvoreno za komentare.