Svakog dana ga koristite, a ne znate ovo: 10 zanimljivosti o Guglu koje morate da znate

Svakog dana ga koristite, a ne znate ovo: 10 zanimljivosti o Guglu koje morate da znate

Znate li kako je nastala reč Gugl? A da Guglersi vole koze? Možda će vas još neke činjenice o pretraživaču iznenaditi.

Foto: Shutterstock

Da li se sećate života pre Gugla? Šta ste radili kada ste morali da pronađete neku informaciju na brzaka? Šta god da tražite - bilo da je to pravilno pisanje reči, put do restorana, specijalizovana radnja ili ime planinskog jezera - najverovatnije ćete to izguglati. Gugl u proseku napravi više od 40.000 pretraga svake sekunde - to je oko 3,5 milijardi pretraga svakog dana (kaže Forbs). 

Foto: Pexels

I tokom tog procesa, najpopularniji internet pretraživač na planeti postao je mnogo više od pretraživača: to je platforma za reklamiranje, biznis model i nemilosrdni kolektor ličnih podataka.

Gugl zna gde ste i ako isključite tu opciju

Da, svaki put kada nešto pretražujemo, Gugl saznaje malo više o našim navikama i preferencijama - ali koliko mi znamo o Guglu? 

Evo nekoliko poslastica koje će vas možda iznenaditi. 

1. Ime

Foto: Pexels

Pitate se šta znači Gugl? Pa, ne znači apsolutno ništa. Naziv Google je zapravo pogrešno napisan matematički termin googol- što je broj jedan iza koga sledi stotinu nula. Postoji nekoliko lažnih priča o tome kako je, davnih dana, jedan inženjer ili student promenio prvobitno pisanje reči. Greška je ušla u svakodnevni život kao nova reč. Ostalo je istorija. 

2. "Bekrab"

Foto: Unsplash

Suosnivači Lari Pejdž i Sergej Brajn su prvobitno Gugl nazvali Bekrab. Naziv nije imao nikave veze sa masažom, što u originalu ova reč znači, ali je ukazivao na sistem koji pronalazi i rangira stranice po povratnoj vezi. 

3. Šaljivdžija i problemi sa ravnotežom

Foto: Shutterstock

U Guglu nije sve u biznisu. On je i razigran. Izguglajte reč "askew" i uverite se sami. 

4. Koze

Foto: Pixabay

Gugl kaže da podržava zelene inicijative, a jedna od njih je pravljenje travnjaka za koze. Veliki travnjaci Guglpleksa u Kaliforniji zahtevaju redovno održavanje, tako da često možete videti ekipu od oko 200 koza koja se šeta unaokolo. 

5. Rastući biznis

Foto: Pixabay

Pored stvaranja Džimejla, Gugl mapa, Gugl drajva, Gugl hroma... Gugl u proseku stiče jednu kompaniju nedeljno od 2010. godine. Možda vam nije poznato, ali kompanije kao što su Android, Jutjub, Vaze i EdSens su u vlasništvu Gugla, uz još 70 drugih kompanija. 

6. Dudl

Foto: Pexels

Prvi Gugl dudl je nastao kao poruka "van kancelarije sam" 30. avgusta 1998. godine: bio je to vatreni čovek koji je stajao iznad drugog "o" u logou Gugla. Ideja je nastala kada su Lari i Sergej otišli u Nevadu na festival Burning Man i hteli da obaveste korisnike da nisu tu, te da nisu u mogućnosti da rešavaju tehničke probleme. Od tada je Dudl postao deo tradicije Gugla, označavajući bitne dane ili ličnosti posebno naručenim umetničkim delima. 

7. Propuštena prilika za nekog, ali ne za Gugl 

Foto: Shutterstock

Vratimo se u 1999. godinu kada su Lari i Sergej pokušavali da prodaju Gugl za milion dolara. Nije bilo zainteresovanih, iako je čak i cena snižena. Gugl sada vredi više od 300 milijardi dolara. Mora da neko žali što je ispustio šansu. 

8. Parole

Foto: Pixabay

"Ne budi zao" je jedna od kompanijskih parola. Procenite sami da li se kompanija pridržava ovog motoa. 

9. Hrana

Foto: Shutterstock

Prema Forbsu, otac Gugla Sergej Brajn odlučio je vrlo rano da kancelarija Gugla ne može biti udaljena više od 60 metara od prostorija sa hranom. Priča se da je u prvim danima omiljena grickalica kompanije bila "švedska riba", mala slatka grickalica, ali ovih dana Guglersi - zaposleni u Guglu, imaju pristup gurmanskoj hrani, poslasticama i kvalitetnoj kafi. 

10. Guglov najbolji prijatelj

Foto: Shutterstock

Guglersi, pa čak i nuglersi - novozaposleni u Guglu, mogu da dovode pse na posao - pod uslovom da su dresirani i da neće ostavljati barice po kancelariji - ili gore - oko kancelarije.

I nekoliko dodatnih stvari, koje možda niste znali...

Foto: Shutterstock

Iako je Guglov indeks sada sto puta veći nego 1999, apdejtuje se 10.000 puta brže. 

Gugl vrlo voli Lego, čuvene plastične igračke - toliko da je prvi Guglov prostor za kompujtersku memoriju bio napravljen od Lego kocki.

Zatvoreno za komentare.