Kako nas naši pametni telefoni špijuniraju

Kako nas naši pametni telefoni špijuniraju

Gostujući u popularnom podkestu 'Joe Rogan Experience' Snouden je govorio o tome kako nas pametni telefoni špijuniraju, odnosno prikupljaju podatke o nama, a da mi to uopšte ne znamo.

Foto: Shutterstock

Bivši zaposlenik CIA-e Edvard Snouden i zviždač koji je dobio azil u Rusiji jer je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, otkrio je kako nas pametni telefoni špijuniraju.

Gostujući u popularnom podkestu 'Joe Rogan Experience' Snouden je govorio o tome kako pametni telefoni prikupljaju podatke o njihovim korisnicima, a da oni to uopšte ne znaju.

– Imate telefon u sobi. Telefon je isključen, odnosno ekran mu je isključen. Ali, ako vam neko pošalje poruku, ekran oživi. Kako se to dogodi? – upitao je Snouden.

– Svaki smartfon stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to videti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on vrišti u vazduh, govoreći 'tu sam'. Pokreti vašeg telefona su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i mogu vas identifikovati preko njih. To znači da kad god nosite telefon, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mestu koji stvaraju firme – objašnjava Snouden.

Kaže kako firme vaše podatke ne moraju da čuvaju večno i da nemaju razlog za to, ali da ih vide kao vredne informacije. – Nema veze da li ste učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svetu, tako masovni nadzor funkcioniše – kaže on.

Zatvoreno za komentare.