Trikovi na Guglu koji će vas pretvoriti u detektiva

Trikovi na Guglu koji će vas pretvoriti u detektiva

Čak i ako se već služite Guglom kao profesionalac, ovi trikovi će vam pomoći da brže dobijete željene rezultate. Ovo su trikovi na Guglu koji će vas pretvoriti u detektiva "par ekselans"!

Foto: Shutterstock

Ma šta mi mislili o tome, Gugl je najposećeniji portal na internetu. Kada tražite nešto jednostavno – poput vesti o Iranu – Gugl će vam uglavnom odmah izbaciti ono što ste tražili. Ali možda ćete se morati potruditi malo više i kopati dublje kada želite da nađete nešto malo određenije. Donosimo nekoliko trikova koji će vam olakšati život.

Koristite navodnike da nađete tačno određenu frazu

Jedna stvar je tražiti nekoliko reči, poput Sony HT-Z9F soundbar i naći proizvode koje tražite. Ali recimo da vam trebaju konkretnije informacije – poput tačnih dimenzija određenih delova unutar zvučnika.

Potraga za Sony HT-Z9F soundbar prečnik ne uključuje reč "centimetri". Umesto toga, treba da razmislimo o tome kako bi to tačno pisalo na nekoj stranici i koristimo navodnike da suzimo pretragu.

Kada stavimo navodnike oko nekih reči, to je signal Guglu da traži samo te reči u tačno tom redosledu. Tako nas sony HT-Z9F dimenzije (ne brinite, ne registruje velika i mala slova) vodi u potragu za bilo kojom stranicom koja sadrži reči "Sony HT-Z9F soundbar" i "dimenzije", ali one ne moraju nužno da budu zajedno.

Međutim, potraga za HT-Z9F soundbar "dimenzije" znatno sužava potragu te daje tačno onakve rezultate kakve očekujemo. A ako ne možete pronaći tražene pojmove na stranici sa rezultatima, pritisnite Ctrl+F (ili Command + F za korisnike Mac-a) kako biste ih pronašli.

Dodatni savet: Ako tražite neku određenu stranicu ali niste sigurni koje tačno reči da koristite, umesto neke reči možete staviti zvezdicu u te navodnike. Na primer, ako zaboravite naziv pesme Tejlor Svift sa albuma "1989" možete tražiti Taylor Swift "* it off* i pronaći "Shake if Off".

Foto: Shutterstock

Isključite reči znakom minusa

Koliko je samo frustrirajuće kada rezultati prikažu samo delove onoga što smo tražili, a pri tom nema neke preterane veze sa onim što smo zapravo i očekivali. Ovo se naročito često dešava sa homonimima – rečima koji se isto pišu ali imaju različito značenje.

U ovim slučajevima od ogromne pomoći je znak minusa. Razmislite koje bi sve to reči mogle da se pojave na nebitnim stranicama i recite Guglu da ih isključi tako što ćete staviti znak minusa ispred njih.

Zgodno je ovo imati na umu i kada tražite neke proizvode koji imaju rođake sa sličnim imenom, na primer Aplova linija MacBook, koja sadrži MacBook, MacBook Air i MacBook Pro. Dobijate previše rezultata za Air i Pro? Pa samo ih eliminišite iz pretrage tako što ćete kucati macbook -air -pro i dobićete više rezultata kakvi vam i trebaju.

Suzite potragu nas određeni vremenski period

Ako vam se zavrtelo u glavi posle poslednjeg saveta, evo nečeg jednostavnog. Povremeno će vam rezultati prikazivati starije članke koji su bili vrlo važni za datu temu, ali nisu osveženi da uključe i nove informacije.

Ako se susretnete sa tim problemom, vrlo lako možete dodati ograničenje vremena na rezultate koje dobijate tako što ćete kliknuti na dugme Alati (Tools) ispod polja u kome kucate termine za pretragu, a onda iz opadajućeg menija odabrati "bilo koje vreme" (Any Time). Možete ograničiti rezultate na prethodnu sedmicu, mesec, godinu ili neki određen vremenski period.

Foto: Shutterstock

Pretražite svoje omiljene sajtove koristeći opciju "site:"

Ako tražite neki određeni članak koji ste nekada ranije pročitali, ali sada ne možete da ga pronađete – ili ako želite da tačno određeno vidite šta vaš omiljeni sajt ima da kaže na neku temu – možete koristiti funkciju site: da ograničite pretragu na određenu publikaciju. Ova opcija je naročito korisna za sajtove koji nemaju sopstveni pretraživač, mada je uvek bolje ukoliko postoji i ta mogućnost.

Zatvoreno za komentare.