Troše čak i kada ne rade - ovi uređaji troše najviše struje!

Troše čak i kada ne rade – ovi uređaji troše najviše struje!

Čini se da će cena struje samo nastaviti da raste usled trenutne situacije u svetu, tako da mnogi razmišljaju o načinima uštede, odnosno smanjenja troškova, a jedan očigledan način krije se svima ispred nosa. Ovi uređaji troše najviše struje!

Foto: Shutterstock

U pitanju je isključivanje iz struje uređaja koje smo ugasili ili stavili u standby mod, a koji troše struju čak i u tom režimu.

Ostavljanje ovakvih uređaja uključenih je nešto što svi radimo i na šta se ne obaziremo, ali na duže staze ta navika nas može koštati više nego što mislimo.

Kada su ovi uređaji uključeni u struju, čak i ako ne rade, oni će trošiti malo struje, a ovo su uređaji koji troše najviše struje:

Frižider/zamrzivač

Frižider i zamrzivač su stalno uključeni iz očiglednih razloga, te ne iznenađuje činjenica da je oko 12% električne potrošnje domaćinstva rezervisano za njih.

Iako ih ne možemo baš isključiti kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake da ih učinimo efikasnijim, odnosno manjim potrošačima struje, piše City Magazin.

Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, omogućava da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno otopljavanje kako se ne bi sakupile zalihe leda.

Televizor

Skoro svi gasimo televizor tako što pritisnemo crveno dugme, ali to ga ne isključuje iz struje već samo šalje u standby režim.

To znači da struja i dalje protiče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mesečnom nivou, ali na godišnjem se i te kako vidi i nije zanemarljivo.

Konzole

Na sličnu temu, konzole za video igre se često ne isključuju u potpunosti kako bi se kasnije brže uključile i kako bi se brže pokrenule igre, a one uopšte ne troše malo struje i kod njih se ušteda primećuje čak i na dnevnom nivou, tako da naredni put kad završite igranje, nemojte ići na standby nego na shut down.

Kuvalo za vodu

Kuvalo za vodu ne troši previše struje ni kada radi, ali kako se ono ne koristi svaki čas, apsolutno nema potrebe da ostane uključeno u struju ceo dan, iz finansijskih i bezbednosnih razloga.

Punjači

A kada smo kod bezbednosti, ni punjači za telefone i druge uređaje uopšte ne moraju biti konstantno uključeni u struju, jer nas to prilično košta.

To svi radimo, ali kada bismo krenuli redom da isključujemo sve punjače za telefone, tablete i ostale uređaje, sigurno bismo videli razliku posle nekog vremena.

Zatvoreno za komentare.