Ukoliko imate ove aplikacije na Ajfonu, odmah ih uklonite!

Ukoliko imate ove aplikacije na Ajfonu, odmah ih uklonite!

Kompanija za bezbednost mobilnih telefona “Vandera” objavila je izveštaj u kojem se identifikuju aplikacije za Ajfon u “Eplovoj” radnji inficiranih malverom Trojanac, od kojih je sve i jedan povezan sa istim izvorom iz Indije.

Foto: Shutterstock

Izveštaj je objavljen u četvrtak, a do petka ujutro “Epl” je potvrdio da su ove aplikacije izbačene iz njihove radnje. Ovo se dešava svega dan nakon što je primećeno da je druga bezbednosna kompanija otkrila postojanje 42 Android aplikacije sa adverom (oglašavačkim softverom), koji je sakupio milione učitavanja pre nego što ga je “Gugl” izbacio iz svoje “Plej radnje”.

Prema “Vanderi”, pomenutih 17 aplikacija zaraženih je malverom koji izvodi prevare ili čestim povezivanjem sa oglašavačkom mrežom ili sajtom (što se radi da veštački podigne broj posetilaca), ili generisanjem prihoda od “plaćanja po kliku”.

“Epl” je potvrdio da su inficirane aplikacije uklonjene i da je kompanija od tada apdejtovala svoje alatke za detekciju.

Evo koje su to aplikacije:

RTO Vehicle Information

EMI Calculator & Loan Planner

File Manager – Documents

Smart GPS Speedometer

CrickOne – Live Cricket Scores

Daily Fitness – Yoga Poses

FM Radio – Internet Radio

My Train Info – IRCTC & PNR

Around Me Place Finder

Easy Contacts Backup Manager

Ramadan Times 2019

Restaurant Finder – Find Food

BMI Calculator – BMR Calc

Dual Accounts

Video Editor – Mute Video

Islamic World – Qibla

Smart Video Compressor

“Ove aplikacije komuniciraju sa istim (komandnim i kontrolnim) serverom uz pomoć jakih šifri koje istraživači još nisu razbili”, naveli su iz “Vandere”.

Foto: Shutterstock

- Android aplikacije koje su komunicirale sa istim serverom su prikupljale privatne informacije sa uređaja korisnika, poput proizvodnje i modela uređaja, države korisnika i raznih konfiguracionih detalja.

Zatvoreno za komentare.