5 uređaja koji vam kradu struju čak i kad su isključeni

5 uređaja koji vam kradu struju čak i kad su isključeni

Portal BrightSide naveo je pet primera uređaja kod kojih se potrošnja električne energije nastavlja i kada nisu uključeni. Ovo su uređaji koji kradu struju i kad su isključeni!

Foto: Shutterstock

1. Punjači

Ukoliko ostavite punjač u utičnici i nakon što ste napunili uređaj on će i dalje nastaviti da troši struju. Reč je o maloj količini, svega 1,2 W dnevno, ali ako imate više punjača i stalnu naviku njihova držanja u utičnicama nakupi se i potrošnje.

2. Digitalni risiver za TV

Ako nastavi da radi i nakon što ga isključite i godišnje potroši električne energije u vrednosti do 22 američka dolara ili 22 W dnevno.

Foto: Shutterstock

3. Televizor

Kada na upravljaču stisnete dugme power to ne znači da ste isključili televizor. To samo znači da ste ga stavili ‘na čekanje’. Tako televizor potroši 24 W dnevno, odnosno do 25 dolara godišnje.

4. Računari i laptopovi

Ako ih isključite i ne istaknete iz struje, potrošiće oko 96 W dnevno. Ako utičnicu isključite iz zida možete uštedeti do 100 dolara godišnje.

Foto: Shutterstock

5. Uređaji sa ugrađenim tajmerima

Ako tajmer na aparatu i dalje radi, to znači kako uređaj još uvek troši struju. Moguće i do 108 W dnevno. Potpunim isključivanjem moguće je uštedeti do 11 dolara godišnje.

Zatvoreno za komentare.