Uticaj tehnologije i načina života na naše potomstvo

Uticaj tehnologije i načina života na naše potomstvo

Deca su naša budućnost i kako bi ih obezbedili i izveli na pravi put mora se obratiti pažnja na njihovu zapanjujuću stopu neaktivnosti.

Tehnologija je dosegla nivo gde je gotovo sve dostupno. Svemu se može  pristupiti iz udobnosti naše fotelje, dok putujute ili ispijate svoju omiljenu kafu. Ali sve ima svoju cenu, a u ovom slučaju to je našto najbitnije što posedujemo - naše zdravlje. Tehnologija diktira način na koji ćemo živeti, a oni koji će najviše patiti zbog toga jesu naša deca.

Studije ukazuju na ozbiljne probleme

Prva studija, sprovedena u Ujedinjenom Kraljevstvu među 6.500 dece, uzrasta 7-8 godina, otkrila je da samo 51% dece ispunjava dnevnu kvotu od sat vremena bavljenja fizičkim aktivnostima. Uz to je utvrđeno da se devojčice znatno manje (37%) bave sportom od dečaka (63%). Druga studija pokazuje da deca dobiju svoj prvi smartfon oko 12-e godine, dok jedno od 10-oro dece dobije svoj prvi telefon sa 5 godina.

Postavlja se pitanje da li ova dva problema idu ruku pod ruku? Kakav uticaj ima posedovanje mobilnih telefona u ranijim uzrastima sa kasnijim problemima sa fizičkom neaktivnošću?

Statistike sprovedene u ostalim zemljama pokazuju razočaravajuće rezultate koje iziskuju hitne mere. Kako bi bili fizički aktivni, deca moraju da steknu zdrave navike tokom detinjstva. Učestvovanje u fizičkim aktivnostima opada tokom godina, pa se postavlja pitanje koliko će da deca biti aktivna kao odrasli ljudi, ako je njihova fizička neaktivnost u periodu detinjstva na veoma niskom nivou.

Smrt usled nedostatka fizičke neaktivnosti nalazi se na visokom četvrtom mestu na globalnom nivou, što nas dovodi do približno 3.2 miliona smrtnih slučajeva svake godine. Jedini način da postepeno smanjimo ovaj broj, jeste da usmerimo pažnju na edukaciju i više učestvujemo u fizičkim aktivnostima naše dece.

Zatvoreno za komentare.