Za korisnike Androida - evo kako možete da uključite upozorenje na nadolazeće zemljotrese na telefonu

Za korisnike Androida – evo kako možete da uključite upozorenje na nadolazeće zemljotrese na telefonu

Razorni zemljotres u Bosni i Hercegovini otkrio je vrlo korisnu funkciju koju imaju pametni telefoni koje pokreće Android. Evo kako možete da uključite upozorenje na nadolazeće zemljotrese!

Foto: Shutterstock

Radi se o upozorenju na potrese koje se pojavi pre samog zemljotresa i pruža korisniku dalja sigurnosna uputstva.

Korisnici android telefona u Hrvatskoj i BiH bili su zatečeni upozorenjem koje je stiglo svega nekoliko sekundi pre potresa.

Ovde se radi o opciji koja je najavljena pre dve godine, ali u početku je samo funkcionisala u nekoliko zemalja. To očigledno više nije slučaj.

Svi pametni telefoni dolaze za sićušnim akcelerometrima koji mogu da osete signale koji ukazuju da bi zemljotres mogao da se dogodi.

Ako telefon otkrije te signale, šalje upozorenje Guglovom serveru za otkrivanje zemljotresa, zajedno sa grubom lokacijom potresa. Server zatim kombinuje informacije sa mnogih telefona u blizini kako bi otkrio da li će se zemljotres zaista desiti.

Kombinacijom svih ovih podataka može se zasigurno utvrditi da li će doći do zemljotresa ili ne, a čitav proces se odvija u sekundama.

Gugl navodi da je na opciji radio sa svetski poznatim stručnjacima za seizmologiju i prirodne katastrofe kao što su dr Ričard Alen, dr Đinkai Kongo i dr Lusi Džons.

Kako uključiti upozorenja?

Procedura je poprilično jednostavna. Potrebno je otići u podešavanja telefona, naći lokaciju, zatim usluge lokacije i tu se može naći opcija Upozorenje o potresu (Earthquake alerts).

Ukoliko već nije uključena, uključite je. Na nekim Samsung telefonima, opcija lokacije se nalazi pod "biometrija i zaštita".

Opcija postoji samo na Android uređajima.

Zatvoreno za komentare.