Zašto su tastature mobilnih telefona i digitrona "obrnute"

Zašto su tastature mobilnih telefona i digitrona „obrnute“

Ovo je na prvi pogled pomalo čudno. I jedne i druge koriste istih devet znakova, ali potpuno su drugačije postavljene. Jedini taster koji je na istom mestu je 5. Na mobilnim telefonima, 1 je u gornjem levom uglu, dok je na digitronima u donjem levom. Čudno, zar ne?

Foto: Shutterstock

Lako je zaboraviti da telefoni nisu uvek imali tastere, već rotirajuće brojčanike, ali deluje pomalo čudno da, kada su telefoni prešli s brojčanika na dugmiće nisu jednostavno preuzeli već postojeći sistem koji se koristio na kalkulatorima.

Stvar je u tome da su, kada su u Bell Labs-u razvijali prvu tastaturu za telefone, isprobali brojne načine na koje su dugmići posloženi dok nisu našli najbolji.

Nisu mislili samo na zadatke koji su već u to vreme postojali, već i kako će ljudi koristiti svoje telefone u budućnosti.

Foto: Shutterstock

Inženjeri su otkrili kako je ljudima najlakše da koriste raspored sa 1-2-3 u gornjem redu. A kada je u pitanju telefon, njegova tastatura ima još jednu funkciju, koju kalkulator nema – tipkanje slova.

Ovo i ima smisla, da slova počinju od vrha, a niko ne bi asocirao početak abecede s brojem 8.

Postavlja se pitanje zašto onda i kalkulatori nisu počeli sa brojem 1 na početku, ali na to niko nema smislen odgovor - proizvođači su jednostavno navikli.

Foto: Shutterstock

Zanimljivo je, takođe, da novi bankomati koriste sistem koji postoji na mobilnim telefonima, a ne na kalkulatorima.

Zatvoreno za komentare.