Zaustavite pregrejavanje - 8 jednostavnih načina da ohladite svoj laptop

Zaustavite pregrejavanje – 8 jednostavnih načina da ohladite svoj laptop

Pogrešna upotreba i neodržavanje vašeg laptopa mogu dovesti do njegovog pregrevanja, naročito tokom velikih vrućina. Posledice toga mogu biti pogoršanje njegovog funkcionisanja i skraćenje njegovog životnog veka. Ovo su 8 jednostavnih načina da ohladite svoj laptop!

Foto: Shutterstock

Ako pak znate kako da adekvatno ohladite svoj laptop, velike su šanse da će on trajati duže.

Sledeći jednostavni načini vam mogu pomoći da rešite ovaj problem. Ostanite sa nama i u nastavku, ako želite da saznate kako da smanjite temperaturu svog laptopa.

Držite laptop na ravnoj i tvrdoj površini

Laptop se manje greje ako stoji na stolu, nego, recimo, na tepihu, krevetu ili pak vašim butinama. To je zbog toga što njegovi ventilacioni otvori nisu blokirani kada stoji na ravnoj i tvrdoj površini.

Brišite prašinu

Prašina takođe može delimično ili potpuno začepiti ventilacione otvore laptopa, zbog čega je važno da je redovno uklanjate s njegove površine i stvari u njegovoj blizini. Nemojte koristiti mokru krpu za brisanje laptopa, jer vlaga može uništiti pojedine komponente laptopa.

Koristite stalak za laptop

Bilo da je u pitanju postolje sa ventilatorom ili bez, ono će vašoj mašini omogućiti da „lakše diše“ i smanjiti ili eliminisati rizik pregrevanja. Ovakve stalke možete nabaviti u većini kompjuterskih radnji.

Uključite ventilator ili klimu

Ako je u prostoriji u kojoj koristite laptop vrućina, neizbežno je da će i on biti topliji nego inače. Paljenjem klime ili ventilatora u blizni laptopa, smanjićete i njegovu temperaturu.

Zaklonite ga od sunca

Ovo ne treba puno objašnjavati.

Ne opterećujte ga sa previše upaljenih programa

Čak i najbolji laptopovi će imati loše performanse u slučaju da ste mu dali previše zadataka odjednom. Kod starijih modela, to izaziva pregrevanje, jer slabiji procesori i manja količina RAM memorije ne mogu da iznesu veliku količinu procesa.

Razmislite o tome kada sledeći put budete otvorili petnaest tabova u svom brauzeru, dok istovremeno radite u Fotošopu, slušate iTunes i visite na Skajpu sa kolegama ili prijateljima.

Izmenite podešavanja

Ako koristite Windows, pratite sledeće korake: otvorite Control Panel, kliknite na Hardware and Sound pa na Power Options. U ovom prozoru kliknite na Change plan settings i izaberite opciju Balanced.

Ugasti laptop ako ne planirate da ga više koristite

Kao i vama, i vašem laptopu je potreban odmor. Što je duže upaljen, to će se više grejati i raditi sporije. Čak iako ga ostavite zatvorenog da prenoći bez gašenja, velike su šanse da će sutradan biti kilav kao neispavana osoba, ali i brže dostići visoke temperature, piše City Magazine.

Zatvoreno za komentare.