Tradicionalni recept za spremanje božićne česnice

Tradicionalni recept za spremanje božićne česnice

Česnica se tradicionalno priprema za Božić, a evo i kako da je napravite.

 Foto: Shutterstock

Česnica je obredni hleb koji se sprema na različite načine, u zavisnosti od toga u kom delu Srbije živite, kakva je vaša porodična tradicija i kakvu česnicu najviše volite. Evo jednog od tradicionalnih recepata za pripremu česnice koji možete da probate.

Sastojci:

- Kilogram brašna

- Pola litra mleka

- 100 grama putera

- Pola kockice kvasca

- Kašičica i po soli

- Kašičica šećera

- Dva žumanca    

Priprema:

 Foto: Shutterstock

Najpre u mleko stavite kašiku brašna, šećer i kvasac i sačekajte da kvasac nadođe. U ostatak brašna stavite so, puter isečen na listiće, žumance, ostatak mleka i na kraju dodajte kvasac koji je nadošao.

Sve sastojke dobro izmešajte dok testo ne postane glatko, prekrijte ga krpom i ostavite oko sat vremena da nadođe. Zatim ga premesite još jednom i oblikujte kako želite, a česnica se najčešće pravi okrugla.

Od mase testa odvojite jedan deo od kojeg ćete napaviti pletenicu kojom ćete da oivičite pogaču. Pletenicu ćete napraviti tako što ćete komad testa preseći na dve trake koje ćete trljati među dlanovima da ne bi bile pljosnate, a onda te dve trake upletite jednu sa drugom.

Pogaču možete i dodatno da ukrasite ako želite, mada to nije obavezno. Kada pogača izgleda onako kako želite, u nju dodajte novčić (i drvce, kukuruz, pasulj...), pa je stavite u podmazan pleh i premažite umućenim žumancetom.

Ostavite da naraste još oko pola sata, pa zatim stavite u rernu i pecite desetak minuta na 250 stepeni, a zatim smanjite rernu na 200 stepeni i pecite dok česnica ne dobije zlatnu boju.

Zatvoreno za komentare.