Trikovi konobara kako biste naručivali što više

Trikovi konobara kako biste naručivali što više

Konobarima u barovima u interesu je da svojim mušterijama prodaju što više pića i zarade što više novca, a kako bi to postigli, mnogi od njih služe se nekim trikovima kojima navode ljude da naručuju više.

 Foto: Shutterstock

Radi se o sitnicama koje su vam na prvu neprimetne, a vlasnicima barova i njihovim radnicima mogu doneti pravo malo bogatstvo i vaš novčanik neplanirano isprazniti.

Natapanje čaše i slamke alkoholom

Barmeni neretko čaše drže tako da im se ivica natapa u alkoholu ili ga pre posluživanja pića prstom premažu s nekoliko kapi pića koje ste naručili.

To rade kako bi vam mogli natočiti manje a da ne primetite. Naime, kada se čaša natapa u alkoholu ili se premaže s nekoliko kapi, miris alkohola postaje intenzivniji pa dobijate utisak da je u vašoj čaši ono što ste naručili, dok je verovatno razmer alkohola puno manji u odnosu na sok. Isti trik rade i sa slamkama. U slamku kapnu nekoliko kapi alkohola ili je natope u njega kako biste već pri prvom gutljaju pomislili da je vaše piće jako, a zapravo je verovatno puno slabije nego što bi trebalo biti.

"Skraćivanje" doze

Neki konobari koriste mericu u obliku malene čašice kako bi dozirali alkoholno piće koje ste naručili, dok neki to čine brojanjem do 3 ili 5 prilikom točenja.

 Foto: Shutterstock

Iako se čini kako vas s čašicom ne mogu prevariti, to se ipak događa. Neki konobari koriste manje čašice s debljim dnom kako bi se činilo kao da vam toče kako treba, a to prikriju kojom kockom leda više. Ista je stvar i s brojanjem - neki odbroje brže ili manje u sebi kako bi vas skratili za malo pića i spremili taj višak u džep.

Besplatne grickalice

Nema ništa slađe nego dobiti zdelicu s grickalicama na stolu u kafiću dok ispijate pivo ili koktele, ali to nije samo lep gesta već i konobarski trik. Na taj način konobari vas pokušavaju učiniti žednijima, zbog čega ćete naručiti i popiti više nego što ste planirali.

Igranje s razmerom soka i alkohola

Ako vam se učini da vas je konobar odlučio iznenaditi s više alkohola u koktelu ili mešanom piću, verovatno vam se krivo učinilo.

Mnogi konobari koriste taj trik tako da vam u čašu uliju onoliko alkohola koliko inače ide u piće, ali stave manje soka i više leda kako biste dobili utisak da je piće jače.

Prelivanje jeftinih pića u boce skupocenih

Neki vlasnici barova i njihovi radnici jeftinije viskije ili druga alkoholna pića preliivaju u boce od onih skupocenih pa ih izlože na vidljivo mesto u šanku kako bi vas naveli da ga naručite i mislite da pijete fini viski, dok se zapravo radi o običnoj prevari.

Izbor čaše

Osim što lepše izgleda, piće servirano u posebnim čašama konobarima sprema dodatan novac u džep.

 Foto: Shutterstock

Piće servirano kao na reklami nije tako posluženo samo kako bi lepše izgledalo nego kako bi se uštedelo na piću jer dizajnerske čaše uglavnom imaju deblje dno ili deblje staklo koje stvara utisak veće količine pića. Kada biste to piće prelili u standardnu čašu, i to bez leda, verovatno bi nedostajala barem trećina količine za koju ste mislili da se nalazi u dobijenoj čaši.

Previše pene na pivu

Točeno pivo jedno je od najprodavanijih pića u kafićima, a konobari dobro znaju kako to da iskoriste. Tako će vam neretko doneti čašu piva punu pene koja pokazuje kako u vašoj čaši nedostaje nekoliko gutljaja.

Zatvoreno za komentare.