Trikovi za rashlađivanje bez klima uređaja

Trikovi za rashlađivanje bez klima uređaja

Ne brinite! I bez klime možete da se rashladite na više načina. Očigledno, najbolji način da vaša kuća bude hladna tokom leta je da koristite klima uređaj da bi temperatura spala.

Foto: Shutterstock

Međutim, nemaju svi ugrađenu klimu. Ali, dobra vest je da na više načina možemo da rashladimo dom i napravimo prijatnu temperaturu u stanu i bez klima uređaja!

Predlažemo vam 7 stvari koje možete da uradite tokom vrelih letnjih dana.

Stavite posudu sa ledom ispred ventilatora

Ako nemate klima uređaj, stavite posudu sa ledom ispred ventilatora. Kako se led bude otapao, njegova ledena površina ispušta hladan vazduh, koji onda ventilator raspršuje po domu. Stvorićete isti efekat kao i sa klima uređajem.

Za alternativnu verziju, možete staviti hladnu, mokru krpu preko svog ventilatora.

Zamračite prostorije

Prozore tokom najtoplijeg dela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savetuje se da se na prozore stave beli ili svetli zastori jer se na taj način odbija svetlost.

Foto: Shutterstock

Kupite biljke

Biljke pomažu da se prostor ohladi jer one konzumiraju topao vazduh za njihove prirodne procese. Kada se atmosfera oko njih zagreje, biljke će ispustiti višak vode koji sadrže u sebi i tako ohladiti sebe i svoju okolinu.

Mokar peškir

Kao i led ispred ventilatora, mokar i hladan peškir obešen na prozor pomaže kod hlađenja prostorija naročito u večernjim satima. Strujanje vazduha napolju rashladiće prostorije.

Isključite sve iz struje

Kada niste kod kuće, preporučuje se da isključite iz struje što više električnih aparata. Kada ste kod kuće, u najtoplijem delu dana koristite samo one aparate koji su vam preko potrebni. Na primer, veš-mašinu koristite rano ujutro ili kasno uveče.

Takođe, savetuje se i da obične sijalice zamenite led sijalicama. Svetlo znatno isijava toplotu, a led sijalice su hladnije.

Foto: Shutterstock

Posteljina koja hladi

Kako bi vaša spavaća soba bila sveža, vetrite svoju posteljinu. Tekstil, flanel i ćebad su fantastični za izolaciju, međutim pamuk je pametniji izbor tokom leta, jer diše lakše i ostaje hladan.

Ukoliko volite saten ili svilu, takođe može biti prijatan tokom leta. I kao bonus, kupite sebi jastuk ili dva od heljde. Ljuske heljde imaju prirodni vazdušni prostor između njih, ne reaguju na vašu telesnu toplotu.

Zatvarajte vrata

Zatvorite vrata na svim prostorijama koje ne koristite u toku dana. Ovim sprečavate hladan vazduh da izlazi iz prostora, a i da struji toplota kroz dom u tokom najtoplijeg dela dana, piše Objektiv.

Zatvoreno za komentare.