Trikovi za uklanjanje najupornijih fleka sa odeće

Trikovi za uklanjanje najupornijih fleka sa odeće

Fleke od prosute kafe, vina, kečapa, hemijskih olovaka, žvakaćih guma, znaju da naruše lep izgled stolnjaka, tepiha, odeće. Ali i da iznerviraju. Dovoljno je da se u slučaju neke od ovih neprijatnosti prvo smirite, a onda uradite sledeće.

Foto: Shutterstock

Sa zalepljenom žvakaćom gumom treba biti stpljiv, prvo je pokušati mehanički skinuti, odnosno ostrugati što veći deo zalepljene gume.

Ostatak, koji niste uspeli da mehanički odstranite, trljajte alkoholom ili metil-alkoholom. Budite pripravni da postupak ponovite više puta.

Foto: Shutterstock

Ako vam je hemijska olovka koju ste nosili u džepu ili u torbi, napravila fleku na tkanini, najbolje je da flekavo mesto istrljate čistom krpom koju ste namočili u alkohol. Kada mrlju uklonite predmet na kome je bila fleka još malo operite mlakom vodom i deterdžentom.

Fleke od vina i sokova najlakše je ukloniti tako što se prekriju suvom čistom krpom ili peškirom kako bi se upilo što više tečnosti a zatim operu. Zanimljivo je da se fleke od crnog vina najbolje skidaju trljanjem krpom namočenom u belo vino ili mineralnu vodu. 

Foto: Shutterstock

Kada je reč o flekama od kafe, u njihovom uklanjanju je najbitnije reagovati što brže i na deo tkanine na koji je prosuta kafa primeniti neki od mogućih načina čišćenja.

To može da bude i samo gazirana voda kojom treba istrljati flekavo mesto, zatim deterdžent za pranje sudova u koji je dodato malo vode i soli.

Četkicom nakvašenom ovom smesom treba trljati mrlju od kafe dok se ne izgubi. U ovu svrhu može da posluži i mešavima alkohola i sirćeta u razmeri jedan prema jedan, koju treba utrljati na fleku i posle kraćeg vremena isprati vodom.

Foto: Shutterstock

Fleku od kečapa sa stolnjaka ili odeće možete da uklonite sirćetom. Čistu tkaninu ili komadić vate namočite u sirće i njime natapkajte crvenu mrlju od kečapa.

Zatim na nju stavite malo deterdženta za pranje sudova, dovoljno je kap-dve jer su oni koncentrovani i četkicom dobro utrljajte u fleku. Flekavu odeću ili stolnjak kasnije operite na uobičajen način.