Prema rezultatima nove studije, ispijanje piva delotvornije je protiv mamurluka i za ublažavanje bolova nego konzumiranje lekova protiv bolova.
Foto: Pexels
Naučnici sa Univerziteta u Grinviču otkrili su da konzumiranje piva može smanjiti bol za četvrtinu.
Povećavanjem sadržaja alkohola u krvi na otprilike 0,08 odsto daćete svom telu "povišen prag tolerancije na bol" i na taj način će doći do smanjenja vrednosti bola.
Foto: Pixabay
"Zaključci upućuju na to da je alkohol delotvoran analgetik koji donosi klinički relevantna smanjenja u oceni intenziteta bola. To bi moglo da objasni zloupotrebu alkohola kod osoba koje imaju problema s trajnim bolovima, uprkos potencijalnim posledicama na dugoročno zdravlje", objasnili su istraživači.
Foto: Pixabay
Još nije poznato da li alkohol smanjuje osećaj bola jer utiče na receptore mozga ili zato što samo smanjuje teskobu zbog čega posle mislimo kako bol nije tako loš.
"Alkohol možemo uporediti s lekovima poput kodeina, a dejstvo je jače nego kod konzumiranja paracetamola", rekao je doktor Trevor Tompson koji je vodio studiju.