Većina ljudi kad kuva kafu vodu greje do ključanja, a zatim odmah dodaje kašičicu, dve kafe. Iako svi tako pravimo kafu, to nije baš najsrećnija tehnika, jer takav postupak značajno menja ukus kafe koji počinje da "vuče" na pregorelo.
Foto: Shutterstock
Voda, naravno, treba da proključa, ali je pre dodavanja kafe treba ostaviti minut, dva, da se malo ohladi.
"Zlatna mera" kafe koju bi trebalo da dodate u vodu temperature između 85 i 96 stepeni Celzijusa je jedna do dve kašičice na šolju srednje veličine.
Foto: Pixabay
Uz to, sveže mlevena kafa ima bolji ukus od instant kafe, pa ako imate vremena i živaca, potražite onaj mlin za kafu koji je koristila vaša baba, a vuče vam se negde po kuhinjskim fiokama i probajte. Možda vam se "osladi", pa od mlevenja kafe napravite mali jutarnji ritual.
I još jedna stvar, nemojte kuvati kafu u kojoj su i dalje ostaci soca od prethodne "ture", tako će kafa biti kiselkasta, piše "Dejli mejl".