Uputstvo za roditelje: Kako izabrati pravi sport za dete?

Uputstvo za roditelje: Kako izabrati pravi sport za dete?

S početkom školske godine obično se bira i sport kojim će se dete baviti. Uloga roditelja kad se bira sport za dete je velika a da bi bila pravilna roditelji treba da znaju sledeće...

 Foto: Shutterstock

Niko bolje od njih ne poznaje njihovo dete, te nema potrebe da se oko izbora konsultuju sa sportskim stručnjacima. Treba samo da prate da li dete više privlače igre s loptom ili neke druge, voli li da se igra samo ili u društvu, uživa li u igrama koje traže brzu reakciju i odluku ili pak onima gde se traži preciznost i strpljenje i znaće u kom pravcu da se usmere.

 Foto: Shutterstock

Sa detetom treba razgovarati o ovoj temi ali mu ne treba nametati rešenje i time ispunjavati svoje želje a da dete pritom želi nešto drugo. Najbolje je da samo odluči i izabere ono što mu se sviđa.

Ako kasnije i promeni odluku i pređe na neki sasvim drugi sport to nije problem. Normalno je i očekivano da deca promene nekoliko sportova dok izaberu onaj koji im najviše odgovara.

 Foto: Shutterstock

Pri izboru sporta treba uzeti u obzir i da li je dete jače ili slabije fizičke građe, kakva mu je motorika, saznajne sposobnosti.

Nije dobro usmeravati dete ka nekom sportu samo zato što je on trenutno popularan ili što se od njega može zaraditi dosta novca.

 Foto: Pixabay

Od bavljenja sportom ne treba očekivati samo pobeđivanje, deci je nekada važnije da se druže i zabavljaju nego da se takmiče i pobeđuju. To pogotovu važi za decu uzrasta do desetak godina, kojima bavljenje sportom može da pomogne u razvoju motorike i socijalizaciji.

Zatvoreno za komentare.