Uz minimum sna do maksimum odmora - neverovatna tehnika Leonarda da Vinčija

Uz minimum sna do maksimum odmora – neverovatna tehnika Leonarda da Vinčija

San koji se sastoji od više faza često se vezuje za jedno od najgenijalnijih imena u svetu umetnosti i predvodnika renesansne ere, Leonarda da Vinčija. Trebalo mu je mnogo vremena da razvije svoje ideje – vreme koje često nije imao. Hteo je da iskoristi maksimum vremena za rad, a minimum za spavanje.

Taj plan je podrazumevao da "razbije" normalno razdoblje noćnog odmora na nekoliko delova – odnosno više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tokom dana. Tako je da Vinči spavao 15 minuta na svaka četiri sata.

Kao rezultat, spavao je samo sat i po vremena dnevno. Vreme koje je uštedeo na odmaranju počeo je da koristi za kreativan rad. Da Vinči je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osećao umornim.

Poznato je da u fiziološkim uslovima, najproduktivnije vreme za rad i kreativnost prati razdoblje sna. To je vreme kada je kapacitet neke osobe za rad posebno visok. Prekidajući nečije budno vreme svaka četiri sata kratkim periodom odmora vodi do povećanja kapaciteta za rad, što je direktna posledica ovakvog odmora.

Ove su neke od najučinkovitijih varijacija višefaznog sna:

  • Spavanje 30 minuta na svakih 6 sati 
  • Spavanje 20 minuta na svaka 4 sata 
  • Spavanje noću 1.5 – 3 sata i onda tri puta tokom dana po 20 minuta 
  • Spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta 
  • Spavanje noću 5 sati i 1.5 sat popodne

Ipak, treba imati na umu da je svačije telo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga.

Stručnjaci upozoravaju da ako planirate praktikovati ovakav raspored, ne vozite auto, niti donosite bitne odluke dok ne budete apsolutno sigurni da manjak sna nema neke posledične efekte.

Može se reći da ovakav raspored ima smisla u kratkom razdoblju kada imate puno posla, a ne stalno, prenosi portal Atma.