Uz ove trikove će i najjeftinije vino imati savršen ukus

Uz ove trikove će i najjeftinije vino imati savršen ukus

Ne morate biti milijarder, a ni somelijer, da biste uživali u vinu kao da je najprestižnije i najskuplje na svetu. Dovoljno je da znate ova četiri manevra koji će obogatiti ukus vina tako da doživite ukuse na potpuno drugačiji način.

Procedite

Dekantacija je proces u kome se vino odvaja od taloga, koji iskusni hedonisti smatraju neodoljivim delom vinskog iskustva. Srećom po nas somelijere amatere, može se obaviti i pomoću obične cediljke za čaj koju svako ima u kući.

Izblendirajte

Već smo pisali kako ekspresna dekantacija koju može da sprovede i standardni kućni blender značajno popravlja ukus vina. Blendirajte na najjače 30 do 60 sekundi i odmah poslužite.

Promućkajte

Uzmite bocu u ruke, otvorite je i sipajte oko 30ml u čašu. Zatim zatvorite flašu i dobro je protresite oko pet sekundi. Kada mehurići nestanu, poslužite vino.

Zavrtite

Verovatno ste primetili da pravi poznavaoci zavrte vino u čaši pre nego što ga probaju. To nije neki zastareli ritual, somelijeri se kunu da se ukus vina zaista može poboljšati nakon 30 sekundi vrtenja u čaši, jer se kiseonik meša sa vinom čime se ublažuju tanini i obogaćuje aroma.

Izvor: N1