Savršeno skuvan pirinač je rastresit i mekan, ali često zna da se dogodi da ispadne lepljiv ili tvrd. Zahvaljujući ovom malom triku, više nikad nećete imati problema s pripremom pirinča. Svaki put će ispasti savršeno...
Photo: Pixabay
Kod kuvanja vredi pravilo da na jednu šolju (otprilike 250 mililitara) pirinča idu dve šolje vode.
Photo: Pixabay
Dve šolje pirinča dovoljne su za dvoje, a četiri za četvoro ljudi. Pre kuhanja, pirinač treba da operite u više voda da bi nestale sve nečistoće.
Priprema:
Photo: Pixabay
Prvi korak do savršenog pirinča je prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač i pržite dok ne dobije žućkastu boju.
Nakon toga ulijte vodu i posolite.
Čim pirinač prokuva, lonac poklopite i smanjite temepraturu kuvanja. Kuhajte oko 25 minuta dok pirinač ne omekša.
Ulje će sprečiti lepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuvanje možete da stavite nekoliko kapi limuna kako bi pirinač ostao beo.
Photo: Pixabay
Osim toga, prinač možete da pripremite tako što ćete u vrelu posoljenu vodu ubaciti opran pirinač. Kuvajte dok ne proključae. Nakon toga smanjite tempersturu kuvanja i kuvajte još 15 do 20 minuta.
Na kraju u pirinač umešajte malo maslaca kako se zrna ne bi slepila.
Ako vas zanima kako se pravilno pripremaju i druge vrste pirinča pogledajte video.