Uz ove trikove pirinač vam više nikad neće biti kao blato posle kuvanja!

Uz ove trikove pirinač vam više nikad neće biti kao blato posle kuvanja!

Savršeno skuvan pirinač je rastresit i mekan, ali često zna da se dogodi da ispadne lepljiv  ili tvrd. Zahvaljujući ovom malom triku, više nikad nećete imati problema s pripremom pirinča. Svaki put će ispasti savršeno...

Photo: Pixabay

Kod kuvanja vredi pravilo da na jednu šolju (otprilike 250 mililitara) pirinča idu dve šolje vode.

Photo: Pixabay

Dve šolje pirinča dovoljne su za dvoje, a četiri za četvoro ljudi. Pre kuhanja, pirinač treba da operite u više voda da bi nestale sve nečistoće.  

Priprema:

Photo: Pixabay

Prvi korak do savršenog pirinča je prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač i pržite dok ne dobije žućkastu boju.
Nakon toga ulijte vodu i posolite.

Čim pirinač prokuva, lonac poklopite i smanjite temepraturu kuvanja. Kuhajte oko 25 minuta dok pirinač ne omekša.

Ulje će sprečiti lepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuvanje možete da stavite nekoliko kapi limuna kako bi pirinač ostao beo. 

Photo: Pixabay

Osim toga, prinač možete da pripremite tako što ćete u vrelu posoljenu vodu ubaciti opran pirinač. Kuvajte dok ne proključae. Nakon toga smanjite tempersturu kuvanja  i kuvajte još 15 do 20 minuta.

Na kraju u pirinač umešajte malo maslaca kako se zrna ne bi slepila.

Ako vas zanima kako se pravilno pripremaju i druge vrste pirinča pogledajte video.

Zatvoreno za komentare.