Da li ste i vi od onih koji bez začina ne mogu da zamisle svoje omiljeno jelo? Ovo su namirnice koje hrani i gotovim jelima daju puno bolji ukus, a sve sadrže čak i manje od deset kalorija.
Foto: Pixabay
Obavezno ih dodajte na sledeći spisak za kupovinu.
Sok od limuna
Foto: Pixabay
Dodavanje limunovog soka je odličan način da začinite jelo. Najčešće se dodaje salatama, mesu, ali ako želite kiselkast ukus dodajte ga pečenju i testenini. Velika kašika limunovog soka sadrži samo četiri kalorije.
Kriške krastavca
Foto: Shutterstock
Kriške krastavaca će obogatiti ukus salate od testenine, mesa ili ribe, a sa njima možete i aromatizovati vodu. Jedna kriška krastavca sadrži samo jednu kaloriju.
Sok od pomorandže
Foto: Pixabay
Idealan je kao baza za preliv salate, ali i kao gurmanski dodatak u slatko-slatnim kombinacijama u mesu. Sok od narandže je jeftin začin koji sadrži samo sedam kalorija u jednoj kašici.
Ljuta salsa
Foto: Pixabay
Domaći sos napravljen od ljutih paprika je odličan dodatak u varijantama, jelima sa mesnim sosovima i egzotičnim kombinacijama. Ova smesa može da se doda na bilo koje meso, pa čak i pileće, umesto soli ili putera. Sadrži oko pet kalorija u jednoj kašici.
Sveži začini
Foto: Pixabay
Jedan jednostavan način da se doda ukus hrani je uz pomoć svežih i zdravih začina. Možete ga dodavati svim jelima, a sadrži jako malo kalorija. Na primer, origano i ruzmarin sadrže manje od tri kalorije po jednoj kašici.
Kim
Foto: Pixabay
Ovaj začin ima malo pikantniji ukus, a najčešće se dodaje kuvanim jelima ili jelima sa mesom. Odličan je u kombinaciji sa piletinom, a može se dodati i jogurtu. Jedna kašika sadrži samo tri kalorije.
Kari
Foto: Pixabay
Ovaj popularan indijski začin može da se doda prženom povrću, ali i jelima sa pirinčem ili mesom. Kari sadrži sedam kalorija po jednoj kašici, a hrani daje jako intenzivan ukus.
Đumbir
Foto: Pixabay
Sveži đumbir može da se renda, a kao takav je odličan za salate, a ako ga iseckate na kriškice i kratko ga propržite, možete ga koristiti u marinadama ili za rižoto. Kašika izrendanog đumbira sadrži samo dve kalorije.
Luk
Foto: Pixabay
Kako biste dali bogat i intenzivan ukus svim jelima od povrća, sosevima, kuvanim jelima, mesu i ribi, potrebno je da dodate samo malo luka. Najbolje je kada se dodaje u svežoj varijanti, zato što dugim prženjem gubi svoju ukus.
Cimet
Foto: Pixabay
Ovaj poznati začin sa intezivnim mirisom hrani pruža i daje sladak ukus. Može se dodavati kafi, napicima od vanile, jogurtu ili voćnoj kaši. Sadrži samo dve kalorije po kašici.