Uz ove začine vaša jela će imati mnogo bolji ukus

Uz ove začine vaša jela će imati mnogo bolji ukus

Da li ste i vi od onih koji bez začina ne mogu da zamisle svoje omiljeno jelo?  Ovo su namirnice koje hrani i gotovim jelima daju puno bolji ukus, a sve sadrže čak i manje od deset kalorija.


Foto: Pixabay



Obavezno ih dodajte na sledeći spisak za kupovinu.


Sok od limuna


Foto: Pixabay



Dodavanje limunovog soka je odličan način da začinite jelo. Najčešće se dodaje salatama, mesu, ali ako želite kiselkast ukus dodajte ga pečenju i testenini. Velika kašika limunovog soka sadrži samo četiri kalorije.


Kriške krastavca


Foto: Shutterstock


Kriške krastavaca će obogatiti ukus salate od testenine, mesa ili ribe, a sa njima možete i aromatizovati vodu. Jedna kriška krastavca sadrži samo jednu kaloriju.


Sok od pomorandže



Foto: Pixabay


Idealan je kao baza za preliv salate, ali i kao gurmanski dodatak u slatko-slatnim kombinacijama u mesu. Sok od narandže je jeftin začin koji sadrži samo sedam kalorija u jednoj kašici. 


Ljuta salsa


Foto: Pixabay


Domaći sos napravljen od ljutih paprika je odličan dodatak u varijantama, jelima sa mesnim sosovima i egzotičnim kombinacijama. Ova smesa može da se doda na bilo koje meso, pa čak i pileće, umesto soli ili putera. Sadrži oko pet kalorija u jednoj kašici.


Sveži začini


Foto: Pixabay



Jedan jednostavan način da se doda ukus hrani je uz pomoć svežih i zdravih začina. Možete ga dodavati svim jelima, a sadrži jako malo kalorija. Na primer, origano i ruzmarin sadrže manje od tri kalorije po jednoj kašici.


Kim


Foto: Pixabay


Ovaj začin ima malo pikantniji ukus, a najčešće se dodaje kuvanim jelima ili jelima sa mesom. Odličan je u kombinaciji sa piletinom, a može se dodati i jogurtu. Jedna kašika sadrži samo tri kalorije.


Kari


Foto: Pixabay


Ovaj popularan indijski začin može da se doda prženom povrću, ali i jelima sa pirinčem ili mesom. Kari sadrži sedam kalorija po jednoj kašici, a hrani daje jako intenzivan ukus. 


Đumbir


Foto: Pixabay


Sveži đumbir može da se renda, a kao takav je odličan za salate, a ako ga iseckate na kriškice i kratko ga propržite, možete ga koristiti u marinadama ili za rižoto. Kašika izrendanog đumbira sadrži samo dve kalorije.


Luk


Foto: Pixabay


Kako biste dali bogat i intenzivan ukus svim jelima od povrća, sosevima, kuvanim jelima, mesu i ribi, potrebno je da dodate samo malo luka. Najbolje je kada se dodaje u svežoj varijanti, zato što dugim prženjem gubi svoju ukus.


Cimet


Foto: Pixabay


Ovaj poznati začin sa intezivnim mirisom hrani pruža i daje sladak ukus. Može se dodavati kafi, napicima od vanile, jogurtu ili voćnoj kaši. Sadrži samo dve kalorije po kašici. 

Затворено за коментаре.