Večito pitanje - da li su muško-ženska prijateljstva moguća?

Večito pitanje – da li su muško-ženska prijateljstva moguća?

Večito pitanje i dilema je: da li su muško-ženska prijateljstva moguća? Možemo li ostvariti blizak i iskren odnos sa osobom suprotnog pola, a da u jednom trenutku ne preraste u nešto više?

Foto: Shutterstock

Hoće li jedna strana uvek iskazivati veću privrženost, skrivajući istinske emocije u nadi da će se iz druženja izroditi ljubav? Šta ako pređu tu granicu i započnu vezu koja na kraju doživi krah, pa shvate da nije bila vredna "skrnavljena" tako uzvišenog odnosa kao što je prijateljstvo?

Jači pol često ističe da je druženje sa damama značajno jer sa njima mogu otvoreno da razgovaraju o svojim problemima i osećanjima. Potencijalno je izloženo izazovima zbog međusobne privlačnosti, ali je i oslobođeno rivalstva.

Jedno istraživanje je pokazalo da čak trećina njih započne emotivnu vezu, od čega svega pet odsto to doživi kao pozitivno iskustvo.

Ima onih koji smatraju da su muško-ženska prijateljstva most koji uvek vodi ka ljubavi, dok su oni koji veruju da su ona ipak moguća, skloni mišljenju i da su iskrenija od istopolnih, ali i na večitom iskušenju.

Na ovu temu rađena su mnogobrojna istraživanja, a rezultati jedne studije pokazali su da većina ispitanika ne bi dozvolila da dugogodišnje druženje s osobom suprotnog pola prekine trenutak strasti. 

Oni prijateljstvo smatraju najuzvišenijim činom, u kojem su pobedili porive prema drugoj strani i stvorili duboku povezanost na psihičkom nivou, smatrajući da to ne treba pomutiti strastima ili fizičkim kontaktom.

Drugo istraživanje je pokazalo da je 30 procenata muškaraca ušlo u vezu sa prijateljicom u jednom periodu života, a svega pet odsto njih imalo je pozitivno iskustvo.

Većina je složna u tome da je ta osoba bila korektna kao prijatelj ali su tokom veze shvatili da postoje nepomirljive razlike u njihovim karakterima. Danas se kaju što su pokvarili dugogodišnje prijateljstvo, ističući da je jedno biti nekom prijatelj a sasvim nešto drugo partner!

S druge strane, psiholog i psihoterapeut Maja Minić Ocokoljić za "Život plus" kaže da su prijateljstva posle raskida ili razvoda ipak moguća i to iz više razloga:

- To su sigurnost, kada ne želimo da izgubimo emotivnu podršku, savete i poverenje bivšeg partnera, zatim praktični razlozi, kada se, naročito nakon razvoda, nastavlja finansijska ili socijalna podrška jednoj od strana, uviđavnost, kada ostajemo prijatelji zato što je to lepo i da ne bismo povredili osećanja druge strane. Jedan od razloga može biti nerazrešena romantična želja, kada se nadamo da ćemo vratiti partnera i nastaviti prekinutu vezu. Uspešnost ovakvog odnosa u velikoj meri zavisi od motiva zbog kojih održavamo kontakt i od zrelosti oba partnera. Na primer, kontakti koji se održavaju iz praktičnih razloga ili zbog sigurnosti mogu, uz dobru volju, da budu trajni i kvalitetni. Međutim, prijateljstva koja se održavaju zbog zaostalih ljubavnih osećanja najčešće stvaraju više problema nego što ih rešavaju.

Foto: Shutterstock

Ko je iskreniji?

Studije su pokazale da je poštovanje, koje većina muškaraca ima prema prijateljici, prvo na listi priroriteta. Gledaju je kao mlađu sestru kojoj je potrebna zaštita i sigurnost, pa im je fokus na produktivnoj komunikaciji.

Ali partnerke takva prijateljstva voljene osobe vide drugačije, sumnjičave su i ne mogu da shvate da tu ne postoje nikakve ljubavne indikacije, stoga muško-ženska prijateljstva retko uspeju.

Mnogi smatraju da su muškarci generalno iskreniji od žena, pa izuzetak nije ni prijateljstvo. Može li jači pol biti iskreniji prijatelj damama, nego što je žena-ženi ili kada je reč o prijateljstvu između muškaraca?

- Iskrenost u prijateljstvu, pre svega, zavisi od samih osoba koje formiraju takav odnos - ističe Minić-Ocokoljić. - Ipak, muško-ženska prijateljstva mogu da unesu bliskost i povezanost na nov način. Muškarci često ističu da su im prijateljstva sa ženama značajna jer sa njima mogu da budu otvoreniji i da razgovaraju o svojim problemima i osećanjima na način na koji to ne mogu sa drugovima. Analogno tome, žene kažu da se u društvu prijatelja osećaju rasterećenije nego sa drugaricama. Takođe, iako su mešovita prijateljstva potencijalno izložena izazovima zbog međusobne privlačnosti, ona su oslobođena kompeticije koja se ponekad javlja u istopolnim prijateljstvima.

Šta je sa starijim i zrelijim osobama koje iz različitih razloga, poput usamljenosti, žele da se druže sa drugima, a da pritom nisu zainteresovane za seks ili brak? Na pitanje kako vidi takva prijateljstva, naša sagovornica kaže:

- Naravno, starije osobe, kao i mlađe, imaju potrebu za druženjem i bliskošću. Nema razloga da prijateljstvo između njih ne bude podjednako kvalitetno kao kod mladih, ukoliko su za to otvoreni.

Bez obzira na to da li neko veruje u iskreno prijateljstvo različitog pola, naša sagovornica kaže da je ono uvek opravdano, odnosno ako se dve osobe međusobno razumeju i žele da formiraju prijateljski odnos, nema razloga da to ne ostvare.

Istraživanja pokazuju da 83 procenta ispitanika veruje u platonska prijateljstva između muškaraca i žena. Važno je, međutim, imati na umu da takvi odnosi mogu da se nađu pred specifičnim izazovima.

Kako prepoznati skrivene namere?

Mnogi muškarci ne žele direktno da iskažu svoja osećanja prema suprotnom polu, pa sve najpre započnu druženjem. Evo nekoliko činjenica koje mogu ukazati na to da vaš prijatelj možda ima drugačije namere, iako ste možda već u vezi:

Stalno kritikuje vaš izbor partnera, poklanja vam skupe poklone i čini sve da vam ugodi ili da sa vama ostvari fizički kontakt.

Takođe, partnerova ljubomora može biti opravdana jer voljena osoba nekada vidi ono što mi nismo u stanju, a sumnjiva može biti i svakodnevna komunikacija sa njim, piše Magazin Novosti.

Zatvoreno za komentare.