Kako sigurno oprati odeću u vreme koronavirusa

Kako sigurno oprati odeću u vreme koronavirusa

Društvena distanca i pranje ruku mogu zaštiti porodice tokom pandemije koronavirusa, a jedna od preventivnih mera odnosi se na čistoću odeće, te je održavanje higijene jedna od najvažnijih mera zaštite. Kako oprati odeću u vreme koronavirusa?

Foto: Shutterstock

Koronavirus je i dalje velika nepoznanica za naučnike širom sveta. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a navodi da se zaraza prenosi kapljicama koje se izbacuju kašljanjem i kijanjem. Navodno, udaljenost od dva metra između osoba dovoljna je da bi se sačuvalo zdravlje.

"Nakon povratka kući iz prodavnice, s posla ili drugih javnih mesta nema potrebe za brzim presvlačenjem. Zdrav razum mi govori da je ova mera ekstremna. Odeća nije mesto na kojem se virus zadržava, osim ako je tkanina u stalnom kontaktu sa zaraženom osobom tokom dužeg razdoblja. Odeća bolesne osobe može biti prenositelj bolesti, kaže bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a Robert Amler, a prenosi Fox News.

Sigurno pranje odeće

Kada je reč o pranju odeće tokom epidemije COVID-19, domaćinstva u kojima žive članovi kod kojih je pronađen virus ili se sumnja na njegovu prisutnost mogu se držati ovih smernica:

- Nosite rukavice pri kontaktu s garderobom zaražene osobe. Rukavice za jednokratnu upotrebu bacaju se nakon završetka posla. Rukavice koje se koriste više puta ne smeju se upotrijebiti za obavljanje bilo kojeg drugog posla, osim dezinfekcije i čišćenja površina na kojima se potencijalno nalazi virus.

Foto: Shutterstock

- Ne istresajte prljavu odeću jer je manja verovatnoća da će se virus širiti putem vazduha.

- Odeća bolesne osobe može se prati s garderobom zdravih ukućana. Pre postupka trebalo bi proučiti upute na etiketi garderobe i odabrati opciju mašine koja uključuje pranje na najvišoj dopuštenoj temperaturi. Potom se odeća mora dobro osušiti.

- Ruke moraju ostati čiste. Savetuje se pranje odmah nakon skidanja rukavica. Ako se pri pranju prljave odeće ne koriste rukavice, ruke nakon završenog posla moraju biti temeljno oprane sapunom i toplom vodom.

- Važno je održavati čistoću korpe za odeću. Nakon njihovog pražnjenja sledi detaljna dezinfekcija. Stručnjaci savetuju korištenje vreća za jednokratnu upotrebu ili jačih plastičnih vreća koje se mogu oprati.