Evo kako da izračunate koliko će vaše dete biti visoko

Genetika je čudna stvar, od roditelja, ali i daljih predaka, nasleđujemo oblik tela, boju očiju, gustinu kose, duge noge, veliki nos, karakterne crte, sklonost (ne)gojenju, gustinu kose, i na kraju visinu...

Foto: Shutterstock

Naravno, na sve navedeno utiče još niz faktora, tako da je veoma komplikovano predvideti genetski potencijal za svaku osobu. S druge strane, postoji jaka statistička veza između visine roditelja i visine njihove dece koju zovemo genetski potencijal za rast.

Pored toga na rast utiču i ishrana, hormoni i u pojedinim slučajevima hronične bolesti, no vratimo se na univerzalnu formulu koja može da ukaže na to koliku će visinu vaše dete da dostigne. Ovo se naziva još i ciljna visina.

Izračunava se na osnovu pola deteta i visine roditelja, a otkriva koliko će osoba biti visoka kada se rast završi. Ova metoda ne mora da se ispostavi kao tačna i daje samo okvirne rezultate.

Foto: Shutterstock

Dečaci = (majčina visina (cm) + očeva visina (cm) + 6,5):2

Devojčice = (majčina visina (cm) + očeva visina (cm) - 6,5):2

Podsetimo, rast je veoma složen proces i zavisi od brojnih stvari, ali je činjenica da je optimalni rast deteta jedan od najpouzdanijih pokazatelja dobrog zdravstvenog stanja, odgovarajuće ishrane i povoljnog psihoemocionalnog okruženja.

Pročitaj još