Vojnik, slobodan pad, morska zvezda... Šta poza u kojoj spavate otkriva o vama?

Vojnik, slobodan pad, morska zvezda… Šta poza u kojoj spavate otkriva o vama?

Muzika koju volite da slušate, garderoba koju nosite, način na koji uređujete svoj enterijer ili kako se pozdravljate govore nešto više o vašoj ličnosti. Takođe, poza koju birate za spavanje, otkriva kom tipu ličnosti pripadate.

Foto: Shutterstock

Za razliku od vrste muzike ili garderobe, koje svesno biramo, poza u kojoj spavamo je naš nesvestan izbor koji se odvija tokom spavanja.

Istraživanja su pokazala da su poze u kojima spavamo izuzetno povezane sa određenim osobinama ličnosti, putem kojih možemo saznati mnoge zanimljivosti o čovekovom telu i navikama spavanja.

U nastavku pročitajte koje su to poze u kojima spavamo i šta govore o našim osobinama.

Fetus

Sklupčani ste na boku. Kolena su savijena visoko prema grudima i ruke skupljene u laktovima.

Poza zvana fetus je najčešća poza spavanja koju preferira dvostruko više žena nego muškaraca.

Ukoliko je baš ova poza vaša omiljena, na prvi pogled delujete kao stidljiva osoba sa teškim karakterom, međutim kada vas ljudi bolje upoznaju vi ste zapravo osećajna osoba. Što više vremena provodite sa ljudima, tako postajete otvoreniji i opušteniji.

Savet: Ukoliko spavate u fetus pozi i želite da imate zdraviji san, savet je da stavite jastuk između kolena jer će na taj način biti manji pritisak na vaše mišiće i leđa.

– Ta poza može našem nervnom sistemu signalizirati da smo u begu ili nekoj borbi i da nije sigurno da zaspimo. Umesto toga preporučuje se spavanje u otvorenom položaju jer pomaže da se otvori područje pluća što omogućava ljudima da duboko udahnu – savetuje Elina Winnel, stručnjakinja za spavanje iz Australije i dodaje da bi bilo dobro da se izbjegava spavanje u fetus položaju.

Vojnik

Spavate na leđima, noge su ravne, a ruke su uz telo.

Ukoliko spavate na leđima sa pravim položajem tela i spuštenim rukama, onda definitvno pripadate vojničkoj pozi. Osobe koje spavaju u ovoj pozi su tihe, rezervisane i imaju visoka očekivanja kako od sebe, tako i od drugih osoba. Spavanje u ovoj pozi može izazvati neprijatno hrkanje kao i spavanje koje nije dobro po zdravlje.

Savet: Ako preferirate spavanje u ovoj pozi, trebali biste obratiti pažnju na dušek na kom spavate. Zbog toga je važno da izaberete dušek sa tvrđom površinom koji će biti dobra podrška leđima pri spavanju.

– Dobro je spavati na leđima sa glavom, vratom i gornjim delom leđa u malo podignutoj pozi. To pruža odmor za ramena i leđa, a takođe, pomaže kod refluksa, kada se želučana kiselina vraća u jednjak – kaže stručnjak za spavanje dr. Mark T. Brown.

Slobodan pad

Spavate na stomaku, a glava i obe ruke su vam na jastuku.

Kada spavate na stomaku, sa glavom okrenutom na jednu stranu i rukama oko jastuka, onda spavate u pozi koja se naziva – slobodan pad.

Ukoliko pripadate grupi osoba koji vole da spavaju u ovoj pozi, vi ste veoma komunikativni, ekstrovertni, direktni i osećajni. Ne volite da budete kritikovani, da donosite odluke brzo i ne preferirate ekstremne situacije.

Sa zdravstvenog aspekta, ova poza je najgori izbor za spavanje.

– Spavati na stomaku je najgori izbor. Tako se vrši pritisak na mišiće glave, vrata i vilice, a takođe može ograničiti donji deo leđa i karlicu. Zamislite ceđenje mokrog peškira, to je ono što se događa s vašim mišićima i zglobovima dok spavate na stomaku– kaže dr. Ehrlich.

Morska zvezda

Spavate na leđima, noge su prave, a obe ruke podignute i oslonjene na jastuk.

Ako spavate na leđima sa obe ruke podignute oko jastuka, vi ste osoba koja je uvek spremna da pomogne drugima i umete da saslušate, što vas čini sjajnim prijateljem. Jedna od mana spavanja u ovoj pozi jeste mogućnost pojave hrkanja kao i loš kvalitet sna, piše 24sata.hr.

Savet: Za zdraviji i kvalitetniji san preporuka je da stavite jastuk ispod vaših kolena, kako biste smanjili pritisak na išijas.

Zatvoreno za komentare.