Vreme provedeno u prirodi menja strukturu mozga

Vreme provedeno u prirodi menja strukturu mozga

Svima je dobro poznato da odmor u mestu sa svežim vazduhom poboljšava naše raspoloženje i pomaže da povrati smisao našeg postojanja. Ali, izgleda da postoje mnoge druge prednosti koje možemo dobiti od putovanja. Nedavno, naučnici su otkrili da vreme provedeno u opuštanju u prirodi fizički menja mozak na bolje.

Foto: Shutterstock

A šta je uzrok? Odmor proveden u prirodi, u udaljenim, nenaseljenim mestima i divljini, ne samo da obogaćuje ljude novim utiscima, već takođe pomaže da prestanete da mislite.

Prema rečima stručnjaka, najbolji način da se oslobodite lošeg raspoloženje je da isključite mozak. Interesantno je da kada to uspemo da uradimo, naši mozgovi mogu bukvalno da se transformišu.

Foto: Shutterstock

Ova teorija je potvrđena kada je grupa naučnika sprovela ispitivanja na jednom broju ljudi koji su otišli ​​u šetnju po šumi na sat i po vremena. Kod svakog učesnika u ovom eksperimentu bila je značajno smanjena aktivnost prednjeg dela mozga ili smanjena je aktivnost jednog dela mozga koji je odgovoran za psihološka oboljenja. Zamislite šta bi se moglo desiti ako osoba provede u šumi nekoliko dana ili više.

Foto: Shutterstock

Naučnici su takođe otkrili kako promene u mozgu mogu uticati na naš svakodnevni život. Pitali su grupu volontera da provedu nekoliko dana u gradu i isključe sve električne aparate. Oni su bili zaduženi da obavljaju neke komplikovane i kreativne zadatke. Rezultati su pokazali da je nivo njihovog kreativnog razmišljanja povećan za 50%.

Foto: Shutterstock

Stoga, za dobro zdravlje, dug život, skladne međuljudske odnose i autentičnu sreću, trebalo bi da povremeno ostavite sve, da se spakujete i odete na neko mirno i lepo mesto. 

Zatvoreno za komentare.