Za sledeći boravak u prirodi: Naučite kako se bere i čuva lekovito bilje

Za sledeći boravak u prirodi: Naučite kako se bere i čuva lekovito bilje

Boravak u prirodi može da se iskoristi i za jedan veoma zanimljiv a pritom koristan posao - da se nabere lekovitog bilja, jer ono instant, koje kupujemo u kesicama ne može ni da se poredi sa ubranim. Ni po ukusu, ni po učinku. A da i ne spominjemo lep osećaj, da smo sami nešto za sebe i svoje najbliže uradili. Ali ne bere se bilje uvek i svugde.

Photo: Pixabay

Cvet i list beru se kada su dani sunčani i topli, kao što su sada. Biljke ne smeju da se beru po kiši niti ujutru, dok je na biljkama rosa. Ne treba ga brati u zagađenim sredinama kao što su one pored puteva, naselja, železničkih pruga, nego što dalje od njih. 

 Photo: Pixabay

Da bi bilje bilo sačuvano, važno je i kako se suši i dalje čuva. Ubrano bilje se suši u hladovini, na promaji i ne sme da se izlaže suncu. Ne sme se sušiti na gomili, nego rasprostrto u tankom sloju na čistoj drvenoj podlozi ili čistom belom papiru. Da se ne bi ubuđalo ili izgubilo boju, bilje treba dva puta dnevno prevrnuti ali veoma pažljivo, kako se od prevrtanja ne bi oštetilo.

Photo: Pixabay

Inače u avgustu se beru: bokvica, hajdučka trava, različak, beli i crni slez, majčina dušica, kantarion, vidac, smilje, neven, pelin, majoran, kleka, divizma, kopriva, podbel.