Zaljubljujemo se u tri osobe za ceo život - evo koje su i zašto baš u njih

Zaljubljujemo se u tri osobe za ceo život – evo koje su i zašto baš u njih

Psiholozi kažu - zaljubljujemo se u tri osobe u životu. Isto tako veruje se da nam je svaka od tih ljubavi potrebna iz nekog drugog razloga.

Foto:Shutterstock

Prva ljubav

Često se prvi put zaljubimo kad smo mladi, ponekad već u srednjoj školi. To je idealizovana ljubav – ona koja se čini kao iz bajki koje smo čitali kao deca, piše „Elephant Journal“.

Ulazimo u tu ljubav s uverenjem da će nam to biti jedina ljubav i nema veze ako nam se i ne čini da je baš kako treba ili ako nam se dogodi da moramo progutati naša lična uverenja kako bi ona funkcionisala, jer duboko u sebi verujemo da je to ono što ljubav treba da bude.

Kod ove vrste ljubavi važnije nam je kako nas drugi gledaju nego kako se mi stvarno osećamo. To je ljubav koja se čini ispravnom.

Foto:Shutterstock

Teška ljubav

Druga ljubav je naša teška ljubav – ona koja nas uči lekcije o tome ko smo i koliko često želimo i treba da budemo voljeni. Ovo je vrsta ljubavi koja boli – bilo putem laži, boli ili manipulacije.

Mislimo da pravimo drugačiji izbor nego kod prve ljubavi, a u stvarnosti još uvek pravimo izbore iz potrebe da naučimo lekcije.

Naša druga ljubav može postati krug, onaj koji često ponavljamo jer mislimo da će rezultat nekako biti drukčiji nego pre. Ipak, svaki put kada pokušamo, nekako završi gore nego pre.

Ponekad je nezdravo, neuravnoteženo ili čak narcisoidno. Može doći do emocionalnog, mentalnog ili čak fizičkog zlostavljanja ili manipulacije – čak do intenzivne drame.

Upravo to je ono što nas drži zavisnim od te priče jer to je emocionalni rolerkoster ekstremnih uspona i padova, pa se držimo padova očekujući uspone.

Kod ovakve ljubavi pokušaji da uspete postaju važniji nego što bi trebalo. To je ljubav za koju bismo voleli da je ispravna.

Foto:Shutterstock

Neočekivana ljubav

Treća je ljubav ona koju ne očekujemo, ona koja nam se najčešće čini pogrešnom i koja uništava sve preostale ideale koje smo stvorili o tome šta bi ljubav trebalo da bude.

Ova ljubav dolazi tako lagano da se čini da to nije moguće. To je ona vrsta u kojoj se veza ne može objasniti i koja nas obara s nogu jer je nikad nismo planirali.

Ovo je ljubav u kojoj se spojimo s nekim i jednostavno jedno drugom odgovaramo – nema idealizovanih očekivanja o tome kako bi svaka osoba trebalo da se ponaša, niti ima pritiska da postanemo neko drugi, drugačiji od onoga što jesmo.

Jednostavno smo prihvaćeni onakvi kakvi jesmo – i to nam odgovara.

To nije onako kako smo zamišljali da će naša ljubav izgledati, niti je u skladu s pravilima za koja smo se nadali da će nam dati sigurnost.

Naprotiv, ona će protresti naša prethodno stvorena shvatanja i pokazati nam da ljubav ne mora biti onakva kakvom smo je zamišljali da bi bila iskrena.

To je ljubav koja kuca na naša vrata bez obzira na to koliko nam je trebalo da odgovorimo. Ljubav za koju osećamo da je prava.

Foto:Shutterstock

Možda svi ne doživimo sve tri

Možda ne doživimo svi ove tri ljubavi u životu, ali to je verovatno samo zbog toga što nismo spremni na to. Možda zapravo treba stvarno da naučimo šta ljubav nije pre nego shvatimo šta ona jeste.

Moguće je da će nam biti potreban ceo život da naučimo svaku pojedinu lekciju – ili će nam možda, ako imamo sreće, trebati samo nekoliko godina. Možda se ne radi o tome jesmo li ikad spremni za ljubav, već da li je ljubav spremna za nas.

Osim toga, ima ljudi koji se zaljube jednom i ta ljubav strastveno traje do njihovog poslednjeg daha.

 Neko je jednom rekao da su oni srećnici i verovatno jesu. Međutim, oni koji su došli do treće ljubavi jesu istinski srećnici.

Možda postoji nešto specijalno u vezi s našom prvom ljubavi i nešto posebno kod naše druge ljubavi što lomi srce, ali takođe postoji nešto veoma čudesno u vez s našom trećom ljubavi.

Ljubavi koju ne očekujemo, koja traje, koja nam pokazuje zašto pre nije uspevalo.

Zatvoreno za komentare.