Da li želite da uštedite i vreme i novac, a da pritom ne izgubite na kvalitetu? Možda ćete se iznenaditi kad vidite koje sve namirnice možete da zamrznete i tako im produžite rok trajanja!
Foto: Pixabay
Čuvanje hrane u zamrzivaču štedi novac i vreme. Evo nekih namirnica koje mogu da se zamrzavaju, ali se toga najčešće ne setimo:
Luk
Foto: Pixabay
Očišćen, ili očišćen i iseckan, luk u kesici ili posudici za zamrzavanje možete čuvati do šest meseci. Kad ste u gužvi, samo ga izvadite i ubacite u šerpu ili tiganj i pripremajte na uobičajen način.
Jaja
Foto: Pixabay
Sirova jaja možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Razbijete ljusku, sadržaj sipate u plastične posude ili posude za led (ako imate malo veće). Pre zamrzavanja, možete dodati i recimo iseckani peršun ili začine koje volite i imate spremnu "smesu" za omlet kad vam zatreba.
Sir
Foto: Pixabay
Mocarela može da se čuva u zamrzivaču do šest meseci. Ako pravite picu, na primer, ne morate ni da odmrzavate sir, samo ga izrendate i pospete odozgo.
Kokosovo mleko
Foto: Pixabay
Kad otvorite kokosovo mleko, rok trajanja je svega nekoliko dana. Ako znate da ga nećete potrošiti, ostatak sipajte u posude za led i zamrznite. Zamrznuto, može da se čuva do tri meseca.
Tamnozeleno lisnato povrće
Foto: Pixabay
Ako želite da imate spremno povrće na dohvat ruke, operite ga, blanširajte (ubacite na kratko u ključalu vodu) pošto će to sačuvati ukus i boju, rashladite ga pod mlazom vode, dobro iscedite i zamrznite. Tako može da traje do šest meseci.
Slanina
Foto: Pixabay
Slaninu iseckajte na kockice i zamrznite je u običnoj foliji. Tako možete da je čuvate do tri meseca, a kad poželite da je dodate u omlet ili preliv za pastu, samo je ubacite tako zamrznutu u jelo koje pripremate.
Orašasto voće
Foto: Pixabay
Orahe, lešnike, bademe ispecite u rerni, a zatim ih zamrznite. Tako možete da ih čuvate do šest meseci. Pre upotrebe, ubacite ih na kratko u rernu da "dođu sebi".
Mleko
Foto: Pixabay
Mleko u zamrzivaču možete čuvati do šest meseci. Ali, pre nego što stavite tetrapak u friz, popijte malo, pošto smrznuto mleko ima veću zapreminu. Ako volite kafu i smutije s mlekom, zamrznite ga u posudi za led, tako ćete imati spreman "dodatak" omiljenom napitku.
Brašno
Foto: Pixabay
Ovo je naročito zgodno za brašno od integralnih žitarica, pošto se ono brže kvari. Ali, pre upotrebe ga izvadite na sobnu temperaturu. Brašno u zamrzivaču može da stoji koliko god hoćete, piše "Dejli mejl".