Žene rade isto koliko i muškarci - ali za šestinu manje zarađuju!

Žene rade isto koliko i muškarci – ali za šestinu manje zarađuju!

Zarada žena u Srbiji je za oko 16 odsto manja od muškaraca, što je približno evropskom proseku koji iznosi 16,3 odsto, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za radnu ravnopravnost.

 Foto: Shutterstock

Kada se to preračuna na vreme, ispada da naše žene, baš kao i ostale Evropljanke, preostala dva meseca do kraja godine rade za džabe. Mihajlovićeva je navela da je više razloga zbog kojih su žene slabije plaćene i da bi valjalo menjati navike i patrijarhalne obrasce prisutne u društvu.

"Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim, poput IT, znatno manje. Pored toga, žene su te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odsustvo zarad brige o deci" rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Shutterstock

Ona je dodala da s jedne strane žene treba ohrabriti da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, a s druge strane promovisati ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece.

Navela je i da žene duplo više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu provedu 40 dana godišnje. Muškarci na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, a žene 22 sata. Da bi žene dostigle zaradu koju imaju mušlarci morale bi da rade 40 dana godišnje duže.

Foto: Shutterstock

Ova razlika na koju je Mihajlovićeva upozorila povodom Dana jednakih zarada, nije jedina koja ide na štetu žena. Odranije je poznato da je tek svaka treća žena u Srbiji vlasnica stana, kuće ili poslovnog prostora, jer se imovina vodi na muškarcima. 

Međutim u nekim delovima Srbije, kao što je recimo Sandžak, žene su vlasnice tek malo više od 10 odsto nekretnina. Najgora je situacija u selima, gde je blizu 90 odsto kuća i ostalog imanja u vlasništvu muškaraca a žene osim što rade na imanju, vode kućne poslove i brinu o deci.

Foto: Shutterstock

Pitanje vlasništva nije nimalo bezazleno, jer recimo ako je samo jedan supružnik upisan kao vlasnik, on može bez saglasnosti onog drugog, prodati nekretninu.