Zašto alkohol izaziva agresivnost

Zašto alkohol izaziva agresivnost

Poznato je da alkohol često izaziva agresivnost. Kako bi utvrdili zašto do toga dolazi, naučnici su rešili da u novo istraživanje uključe i skeniranje mozga. Nova studija, predvođena profesorom Tomasom Densonom sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu u Australiji, objavljena je u časopisu Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience. Kako stručnjaci ističu, 50 odsto počinjenih zločina izvršeno je pod uticajem alkohola. 

Ubistva, fizički i seksualni napadi, nasilje u porodici i zlostavljanje dece, samo su neki od zločina povezanih sa korišćenjem alkohola. 

U kombinaciji sa agresivnošću kao genetskom predispozicijom, samo jedno piće ili dva mogu da izazovu nasilje. Prethodne studije pokušale su da objasne šta se krije iza ovog fenomena. 

Većina istraživanja pretpostavlja da promene u korteksu, koji ima ključnu ulogu u memoriji, pažnji, svesti i jeziku, koordinišu donošenjem odluka, procena i emotivnim kontrolisanjem, između ostalog, takve promene mogu da uzrokuju agresiju izazvanu alkoholizmom. 

U istraživanju je učestvovalo 50 muškaraca. Njihove aktivnosti mozga nakon konzumiranja jedne ili dve čaše alkohola praćene su uz pomoć skenera. 

Učesnici su podeljeni u dve grupe. Jedni su dobili da popiju tri pića sa votkom, dok je druga polovina dobila bezalkoholno piće ili placebo. 

Na osnovu snimaka ustanovljena je znatno manja aktivnost u prefrontalnom kortekstu kod osoba koje su konzumirali alkohol u poređenju sa onima koji su dobili placebo, dok je aktivnost u hipotalamusu bila povećana. Rezultati su u stvari pokazali da alkohol ometa prefrontalni korteks, zbog čega i dolazi do agresije. 

"U pitanju su delovi mozga uz pomoć kojih se manifestuju različiti oblici ponašanja, kao što su smirenost naspram agresije u zavisnosti od toga da li je osoba trezna ili pijana." 

Neka istraživanja pokazuju da su počinioci ubistava češće bili pod uticajem alkohola nego kokaina i heroina zajedno.

Izvor: B92

Zatvoreno za komentare.