Zašto hrana u avionu ima drugačiji ukus od one koju jedemo na zemlji

Zašto hrana u avionu ima drugačiji ukus od one koju jedemo na zemlji

Jeste li ikada pogledali šta se sve nalazi na kolicima gde je hrana u avionu? Jeste li primetili da se na njima često nalazi sok od paradajza? Zašto ljudi to piju u avionu, a ne sok od jabuke i breskve?

Foto: Shutterstock

Jednostavno rečeno, ukus se menja dok ste u vazduhu i postoji biološki razlog za to.

Ako pojedete nešto pre vašeg leta verovatno znate kakvog je ukusa. Nakon što poletite, vaš osećaj za ukus nije isti kao što je kada ste na zemlji. Mnogo faktora iz aviona utiče na vaše čulo mirisa, što zapravo čini veliki deo čula ukusa, prenosi Business Insider.

Počnimo od kabine koja je ekstremno suva. Suša je od nekih pustinja. Kabinski uslovi suše vaše nazalne puteve, što čini da vaše čulo postane manje perceptivno. Ali to nije jedini deo unutrašnjosti aviona koji smanjuje vaše čulo ukusa.

Foto: Shutterstock

Nizak pritisak u kabini snižava nivo kiseonika u vašoj krvi što znači da olfaktorni receptori, deo vašeg živčanog sistema koji reaguje na miris, postaju manje osetljivi i to slabi vaše čulo mirisa.

Ne utiče samo unutrašnjost kabine na vaša čula. Buka, koja dolazi iz motora, također ne pomaže vašim osjetilima. Studija iz 2010. godine je testirala ljudsko osjetilo okusa unutar i izvan simulacije avionske kabine. Istraživači su otkrili da je osjećaj za slatku i slanu hranu smanjen za 30% dok ste u kabini.

To oslabljeno osjetilo okusa uzrokuje dosta problema avionskom cateringu koji mora modificirati svaki recept kako bi izbjegao stalne žalbe putnika na neukusnu hranu. Kao trešnja na vrhu torte dolazi i činjenica da nisu svi okusi podjednako oslabljeni.

Foto: Shutterstock

Neki sastojci poput curryja i limunove trave postaju intenzivniji dok ste u avionu na nebu, dok okusi cimeta, đumbira i luka ostaju isti. Neke aviokompanije prirodno pojačavaju okuse određenim voćnim i povrtnim uljima i koncentratima koji se stavljaju umjesto soli koju recept zahtijeva.

Kakve veze ima sok od paradajza s ovom temom? Sok od paradajza ima kiselkasti okus koji se naziva umami. On je jedan iz kategorije od pet okusa i uz njega su tu i sladak, slan, kiseo i gorak okus. Studija iz 2015. godine je otkrila da je, kad je umami u pitanju, fenomen obrnut, umami okus je pojačan u zraku.

Sljedeći put kad budete letjeli, probajte sok od paradajza kako bi vam bilo jasnije o čemu pričamo. Nemojte se previše uznemiriti ako vaš obrok nema okus kakav ste očekivali. Kuhari se trude prilagoditi nečemu za šta vi ni znate da vam se događa "tačno ispod nosa".

Zatvoreno za komentare.