Zašto jaja treba čuvati u ambalaži u kojoj su kupljena

Zašto jaja treba čuvati u ambalaži u kojoj su kupljena

Da bi hrana u frižideru duže bila sveža i bezbedna za upotrebu važno je i koliko se u frižideru čuva, na kom mestu se čuva, kada se stavlja u frižider i u čemu se u njemu čuva.

Foto: Shutterstock

Kuvanu hranu nikada ne treba čuvati u frižideru u istoj posudi u kojoj je kuvana, već je premestiti u drugu, čistu šerpu ili činiju. Pritom, treba voditi računa da se na čuvanje ostavlja tek kada se ohladi a ne dok je još topla, a naročito ne u vrućem stanju.

Nju je najbolje čuvati na gornjim policama frižidera. Ovaj deo se takođe preporučuje i za salate i suhomesnate proizvode, dok su srednje police idealne za čuvanje sira, jogurta, pavlake i ostalih mlečnih proizvoda.

Foto: Shutterstock

Važno je da hrana u frižideru bude upakovana ili pokrivena, u posudi ili foliji, jer u suprotnom može da se isuši. Na taj način se takođe izbegava i da se mirisi od hrane šire na druge namirnice koje se u frižideru čuvaju.

Jaja je najbolje držati u njihovom originalnom pakovanju, dakle ambalaži u kojoj se prodaju jer je tako porozna ljuska jajeta najbolje zaštićena od upijanja mirisa ostale hrane iz frižidera. Nije zanemarljiva ni činjenica što ćete ako jaja čuvate u istoj ambalažu u kojoj ste ih i kupili, znati i kada im ističe rok upotrebe. 

 Foto: Shutterstock

Sveže meso, kao namirnicu veoma sklonu kvarenju, valjalo bi čuvati na najnižoj temperaturi, na polici najbližoj komori za zamrzavanje i ne duže od dva dana.

Na istom mestu treba držati i najkvarljivija mesa, kao što su mleveno i pileće meso, s tim što njih treba upotrebiti, odnosno skuvati, ispržiti ili ispeći, najdalje 24 sata nakon kupovine.

Foto: Shutterstock

Voće i povrće ne treba prati pre stavljanja u frižider nego neposredno pre upotrebe. Ove namirnice naravno ne zahtevaju niske temperature čuvanja ali ih valja upakovati u kese i ako stoje malo duže, povremeno proveriti u kakvom su stanju. Čim se primete promene na njima, da postaje suve ili mekane, treba ih upotrebiti.