Zašto je limun bolji od lekova i sredstava za čišćenje

Zašto je limun bolji od lekova i sredstava za čišćenje

Limun se toliko koristi što u pripremanju hrane, što za ublažavanje i prevenciju velikog broja zdravstvenih tegoba, da nije preterano reći, da bi teško bilo zamisliti život bez ovog citrusa.

Foto: Shutterstock

Kao što čisti ljudski organizam iznutra, a kožu spolja, pomaže i u dezinfekciji kuhinjskih aparata i pribora. Jednostavno, mnogo je situacija u životu kada obavezno posežemo za limunom i sigurni smo da će pomoći.

Kao riznica vitamina C on je veliki borac protiv slobodnih radikala u organizmu čije delovanje vodi ka začepljanju arterija.

Zato se redovnim uzimanjem limuna, smanjuje rizik od veoma ozbiljnih stanja koja nastaju kao posledica neprohodnih arterija, među kojima su i srčani i moždani udar. Na taj način limun čuva srce i kardiovaskularno zdravlje.

Foto: Shutterstock

Poznato jutarnje konzumiranje limuna naceđenog u čaši mlake vode velika je pomoć bubrezima, jer citrusna kiselina iz limuna sprečava stvaranje kamena u bubrezima. Istovremeno se ovako stimulišu i creva da bolje rade i sprečava zatvor.

Limun pomaže i u proizvodnji urina, čime sprečava upale i gomilanje otrova u organizmu.

Osim u sprečavanju kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja, limun se pokazao delotvornim i u prevenciji malignih oboljenja jer hemijska supstanca iz njegove kore ima moć da spreči nastanak malignih ćelija.

Foto: Shutterstock

Najbolji efekti se postižu kada se kriška limuna, dakle i kora, stavi u šolju crnog čaja, koji se pije ujutru.

Kap limuna u šolji crnog čaja ili jednostavno sisanje kriške limuna kao i konzumiranje limunade, pomažu i trudnicama koje se nose sa jutarnjim mučninama. Njegov miris i rezak ukus čine da se želudac umiri i mučnina polako mine. 

Sok od limuna, utrljan u kosu na kraju pranja, pomaže da masna kosa bude manje masna. Pomaže i u eliminisanju peruti, te bubuljica i bradavica sa kože. 

Foto: Pixabay

Limun takođe veoma efikasno uklanja neprijatne mirise iz frižidera, za šta je dovoljno držati u frižideru nekoliko kriški limuna.

One će svojim mirisom neutralisati ustajali miris iz frižidera. I kuhinjsku dasku na kojoj se seku povrće i meso, najbolje je dezinfikovati trljanjem limunovom korom.

Zatvoreno za komentare.