Zašto mačkama oči svetle u mraku?

Zašto mačkama oči svetle u mraku?

Vaša kućna mačka može izgledati pitomo tokom dana, ali noću oči mačke dobiju pomalo jeziv zlatno zeleni sjaj. O čemu je reč?

Foto: Shutterstock

Mačje oko proporcionalno je veće od ljudskog oka i poseduje sloj čestica s velikom sposobnošću refleksije, poznate kao tapetum lucidum. Kombinacija ovih čestica i većeg oka omogućava mački da bolje vidi pokrete i objekte u mraku. 

Tapetum lucidum smešten je između optičkog nerva i rožnjače i ponaša se kao ogledalo, reflektujući svetlo i tako omogućavajući oku da uhvati maksimum dostupne svetlosti. Ova anatomska adaptacija oka koju poseduju sve životinje koje najbolje love u zoru i u sumrak, prenesena je i na domaću mačku. 

Foto: Pexels

Oči ovih životinja opremljene su da vide pri slabom osvetljenju. To su psi, mačke, jeleni, konji i tvorovi. Ljudi i primati nemaju tapetum lucidum, a nemaju ga ni veverice, zbog toga što su aktivniji danju i njihova mrežnjača je prilagođena jakom svetlu. 

Oči većine mačaka svetle jarko zeleno, ali sijamske mačke imaju jarko žuti sjaj u očima. Posebna sjajna boja varira zavisno od životinje i količine cinka ili riboflavina koji se nalaze u pigmentnim ćeliljama među tapetum lucidum. 

Foto: Shutterstock

Cink je metal, a riboflavin je aminokiselina i oboje se ponašaju kao reflektivni agensi. U zavisnosti od toga koliko su ćelije bogate cinkom ili riboflavinom, toliko je jaka boja očiju i varira u zavisnosti od životinjske vrste. Psi i tvorovi u svojim ćelijama imaju cink, a mačke riboflavin. 

Godine životinje, kao i boja krzna i očiju mogu uticati na ovaj poseban sjaj oka. S godinama kod životinja slabi jačina refleksije i "sjaj" je slabiji. 

Foto: Pexels

Mačke s belim krznom i plavim očima u mraku imaju efekat crvenih očiju. To se događa zbog krvnih sudova u oku koje reflektuju svetlo.

Zatvoreno za komentare.