Zašto ne bi trebalo da pijemo više od 3 šoljice kafe na dan

Zašto ne bi trebalo da pijemo više od 3 šoljice kafe na dan

Milionima ljudi uz kafu počinje dan, ona ih razbuđuje. Piju je i kada su umorni, fizički ili mentalno, kada žele da ostanu budni i skoncentrisani. Za to što razbuđuje, tera umor i poboljšava koncentraciju, zaslužan je glavni sastojak kafe kofein.

Foto: Shutterstock

Po kafi se zove i jedna vrsta ugostiteljskih objekata, pijenje kafe je drugo ime za viđanje i druženje. Ovaj omiljeni napitak ima i svoje dobre strane kada je o fizičkom zdravlju reč.

Naime, poznato je da kafa, doduše samo trenutno, ali ipak podiže nizak krvni pritisak, pomaže u skidanju viška kilograma, kod nekih ljudi ima i laksativno dejstvo, što naročito važi za običnu crnu kafu.

Foto: Pixabay

Nije zanemarljiv ni doprinos kafe u sprečavanju oboljevanja od dijabetesa tip 2. Kafa pokazuje svoje dobre strane ukoliko se pije u umerenim količinama, što znači do tri šoljice dnevno.

Više od ovoga se i ne preporučuje, a prekomerne količine ovog napitka mogu naročito loše da se odraze po kosti.

Ovo je zato što kofein iz kafe u organizmu ostaje i do tri dana i na taj način dugo onemogućava da organizam koristi kalcijum i magnezijum koji dobije kroz hranu.

Foto: Unsplash

Na taj način se smanjuje i gustina i kvalitet samih kostiju. Ovaj problem naročito osete žene u menopauzi jer tada i inače gube kalcijum.

Zbog toga je kod žena i češća pojava osteoporoze, zbog koje su im kosti krte i sklone lomovima i pri veoma malim fizičkim naporima. Iako su muškarci u manjem riziku, nisu retki ni oni koji se suočavaju sa ovim zdravstvenim problemom. 

Foto: Pixabay

U negativne efekte pijenja kafe ubraja se i to što je ona veoma jak diuretik i isušuje kožu čime doprinosi nastanku bora. Loša je i kada se kombinuje sa mlekom jer njen sastojak kofein i sastojak iz mleka, kazein proizvode takav spoj koji organizam teško vari i razgrađuje.

Otud pojava nadutosti posle pijenja tzv. bele kafe i ostalih kombinacija kafe i mleka.

Zatvoreno za komentare.