Zašto pevamo pod tušem

Zašto pevamo pod tušem

Pevajte dok se tuširate, jer ćete imati višestruke zdravstvene koristi, poručuje profesor dr Grejem Velč sa Univerziteta u Londonu. Na osnovu bavljenja zdravstvenim aspektima pevanja pune tri decenije, ovaj stručnjak je došao do izuzetno zanimljivih saznanja.

Foto: Shutterstock

Osobe pod tušem dobijaju inspiraciju da pevaju zbog osećaja sigurnosti i opuštenosti do kojeg dovode voda koja teče niz telo, toplina, vodena para i akustičnost prostora u kome se nalaze.

Pevanjem pod tušem spontano utiču na sopstveni bolji dotok kiseonika u krvotok, kao i na rad velikih mišićnih grupa gornjeg dela tela. I u psihičkom smislu pevanje je korisno, jer dovodi do smanjivanja nivoa stresa preko endokrinog sistema koji je povezan sa emocionalnim blagostanjem.

Foto: Pixabay

- Postavlja se i pitanje zašto ljudi ne pevaju u kupatilu kada obavljaju neke druge radnje, poput češljanja ili uređivanja. Pevaju u tuš-kabini jer je malih dimenzija, zbog čega je zvuk bogatiji, a kvalitet glasa bolji. Osim toga, topla voda, svetlo, prijatni mirisi, kao i osećaj svežine i čistoće osobu potpuno opuštaju. Naročito ako je izvesno vreme pre toga provela na hladnoći. Pod tušem se opuštaju i telo i um, a ta prijatnost dovodi do osećaja sreće, koji se često izražava pevanjem. Postoji mišljenje i da zvučni talasi koji se odbijaju od kapljica vode stvaraju prijatniji zvuk - objašnjava dr Velč.

Zatvoreno za komentare.