Zašto prva palačinka retko kad uspe?

Zašto prva palačinka retko kad uspe?

Zašto prva palačinka retko ispadne dobro kao ostale? Čak i profesionalni kuvari kažu da je ta prva kao ukleta, ali nekoliko trikova moglo bi da pomogne da se to događa što ređe.


Foto: Shutterstock



S obzirom da se i kulinarski stručnjaci slažu da prva palačinka retko uspe, kako bi onda amateri mogli da izbegnu ovaj problem?


Naravno, najlakše se pomiriti s činjenicom da će prva jednostavno biti zgužvana i pojedena usput dok se peku ostale. S druge strane, postoji i nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to ni ne dogodi.


Kuvarica Henrijeta Inman iz Londona, specijalizovana za poslastice, kaže da nije upoznata s fizikom koja objašnjava čitav proces, ali zna da je tajna u dobro umešanoj smesi, tiganju koji se "navikao" na tu smesu i dobrom zagrevanju.



"Smesu ne treba predugo mešati, ali svi sastojci moraju biti sjedinjeni. Uvek koristite isti tiganj za pečenje palačinki, dobro ga zagrejte i počnite", rekla je Inman za "Gardijan".


Ugostitelj i kritičar Bil Grejndžer slaže se da testo za palačinke ne treba previše mešati.


Foto: Shutterstock


"Ako i ostane koja grudvica brašna u smesi, ne paničite, to je dobar znak. Palačinka će biti nežnija, neće biti gumena", objašnjava on.


Savetuje i da smesa odstoji neko vreme pre pečenja.



"Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što duže mešate smesu, to duže treba da odstoji."


Naravno, veliku ulogu igra i tiganj.


"Stavite tiganj na umereno jaku vatru da se zagreje pre nego što dodate masnoću. Neka se tiganj dobro i ravnomerno zagreje. Zamastite celu površinu puterom, a onda višak uklonite kuhinjskom salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tiganji toliko mnogo koriste da su uvek dobro namašćeni, a to kod kuće često nije slučaj", kaže Grejndžer.


Pečenje palačinki je, na kraju kao i sve drugo, veština koju treba vežbati.


"Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo", napominje Inman.

Затворено за коментаре.