Naučnici su istraživali od čega zavisi koliko će brzo kod ljubitelja alkoholnih pića doći do intoksikacije alkoholom.
Foto: Shutterstock
Naučnici iz američkog istraživačkog instituta Skrips zaključili su da osobe koje se brže napiju najverovatnije imaju nedostatak određenog proteina u mozgu.
Oni su ovo utvrdili testirajući uticaj G-proteina ili GIRK-a na mozgove laboratorijskih miševa. G-proteini kontrolišu nadraženost neurona tako da smanjuju mogućnost njihovog aktiviranja.
Zbog činjenice da alkohol aktivira G-proteine i njihovu funkciju, naučnici su testirali efekat odstranjivanja ovog proteina iz mozga.
Foto: Pexels
Dva sata dnevno, laboratorijski miševi su mogli da piju samo alkohol, a podeljeni su u dve grupe – u one s G-proteinom i one bez njega.
Naučnici su ubrzo shvatili da miševi bez G-proteina konzumiraju alkohol mnogo brže i više u odnosu na drugu grupu.
Nakon što je dvema grupama dopušteno da piju alkohol bez obzira na doba dana, razlika u konzumiranju nije uočena, tako da su naučnici zaključili kako je G-protein, odnosno njegov nedostatak, odgovoran za ponašanje povezano s namerom opijanja u vrlo kratkom vremenskom roku.
Foto: Pikwizard
Naučnici pretpostavljaju da alkohol kod takvih osoba postaje privlačniji zbog povećane aktivnosti u centrima za nagrađivanje ponašanja.