Zašto se ove nedelje nosi amblem sa Natalijinom ramondom

Zašto se ove nedelje nosi amblem sa Natalijinom ramondom

Ove nedelje se širom sveta obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata. Glavni program proslave održava se u Francuskoj, a kulminacija nedelje komemoracije biće minut ćutanja u nedelju, 11. novembra u 11 sati, kada je pre sto godina primirje i potpisano. 

Foto: Shutterstock

Francuski predsednik, Emanuel Makron će na mirovnom skupu u Parizu ugostiti više od 60 svetskih lidera, a sutra će, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, održati zajedničku ceremoniju u vagonu, u kojem je 1918. godine potpisano primirje.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, Srbija je kao državni praznik počela da obeležava 2012. godine. U raznim zemljama sveta ljudi tokom ove nedelje a posebno 11. novembra, na revere kače različite simbole, vezane za ovaj praznik.

Kod nas se u znak poštovanja na pale vojnike kači cvet Natalijina ramonda, odnosno amblem u kome je kombinovan ovaj cvet i albanska spomenica. 

Foto: Shutterstock

Natalijina ramonda naravno nije izabrana slučajno, jer ima jednu veliku sličnost sa onim što se desilo srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu. Natalijina ramonda naime i kada uvene i sasvim se osuši, može ponovo da oživi. Da bi se povratila u život, dovoljno je da se samo malo zalije. Zato je poznata i kao cvet feniks. Slično ramondi je vaskrsnula i srpska vojska koja je posle povlačenja preko Albanije našla snage da se oporavi.

Ramondu je na spisak biljaka, pod imenom srpska ramonda, stavio Josif Pančić. Pronašao je prvo na Rtnju a zatim i u okolini Niša. Osim na istoku Srbije živi i u Makedoniji i Grčkoj, između ostalog i na Kajmakčalanu, poznatom po velikim bitkama koje je tamo vodila srpska vojska.

 Foto: Wikipedia

Kasnije je dobila ime Natalijina ramonda i to po srpskoj kraljici Nataliji, supruzi kralja Milana Obrenovića. Ime joj je, opčinjen lepotom kraljice Natalije, dao dr Sava Petrović, dvorski lekar Obrenovića.