Zašto ujed komarca toliko svrbi?

Zašto ujed komarca toliko svrbi?

Ljudima koji se češu čitavog leta nije drago što su deo ovog lanca ishrane iako najčešće ne trpe značajnije posledice...

Foto: Pixabay

Pored cvetnog soka, ženke komaraca pre polaganja jaja piju krv.

Foto: Pixabay

Kada ženka komarca uzme svoj "obrok krvi", ona prilikom uboda za sobom ostavlja malo svoje pljuvačke, koja sadrži miks koagulanasa. Ljudsko telo na pljuvačku reaguje tako što aktivira imunološki sistem, koji proizvodi antitela za borbu protiv antigena iz pljuvačke komarca. Nakon toga se oslobađa histamin.

Foto: Pixabay

Histamin je azotna komponenta koja reaguje na zapaljenja. On takođe pomaže i belim krvnim zrncima i ostalim proteinima da se izbore sa uljezima u telu. Takođe, histamin stvara krvne sudove u blizini uboda, što se manifestuje kao crvenkasto ispupčenje, odnosno trag uboda koji svrbi.

Foto: Shutterstock

Češanjem se samo iritira mesto uboda, što imunološkom sistemu šalje poruku da je neophodno još antitela kako bi se strano telo eliminisalo. Što se više češete, to će izbočina više nateći i duže će ostati na koži.

Zatvoreno za komentare.