Šta treba znati ako se zatvore granice dok ste na letovanju

Šta treba znati ako se zatvore granice dok ste na letovanju

U slučaju da se desi zatvaranje granica zbog epidemije koronavirusa za turiste koji organizovano odlaze na odmor, turističke organizacije obezbediće povratak u zemlju.

Foto: Shutterstock

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Yuta) Aleksandar Seničić izjavio je danas, povodom uspostavljanja prvih čarter letova prema turističkim destinacijama, da će u slučaju zatvaranja granica zbog epidemija koronavirusa za turiste koji organizovano odlaze na odmor turističke organizacije obezbediti povratak u zemlju.

Seničić je za televiziju Prva rekao da postoje protokoli za takve slučajeve i da će oni koji su organizovano otišli po tim protokolima biti vraćeni. Prema njegovim rečima, oni koji su otišli sami na neku turističku destinaciju moraće sami da organizuju svoj povratak.

Seničić je u tom slučaju savetovao da se u sopstvenom aranžmanu ne odlazi previše daleko od Srbije odnosno da treba ići na odmor "odakle se može vratiti kolima". On je naveo i da organizovan povratak ne važi za turiste koji iz Srbije idu na letovanje na daleke destinacije.

Foto: Shutterstock

"Oni će imati obavezu da troškove povratka (ukoliko dodje do zatvaranja granica) pokrivaju zajedno sa organizatorom putovanja", rekao je Seničić i dodao da bi oni koji se odluče za takvo letovanje trebalo da imaju neka sredstva koja su im dostupna u slučaju neplaniranih situacija.

Kako je najavljeno, 1. jula iz Beograda kreće prvi čarter turistički let za grčko ostrvo Skijatos, a planiraju se letovi i za Rodos, Krit, Krf, Kefaloniju, kao i Majorku i Hurgadu.