Zbog čega nam konobari u restoranu prvo donesu hleb i peciva?

Zbog čega nam konobari u restoranu prvo donesu hleb i peciva?

Ras Adams, kuvar iz Vašingtona, otkrio je na društvenoj mreži „Quora“ zašto pre konkretne hrane u restoranima gosti dobiju hleb i peciva ili perece, a koliko god je iznenađujuć, odgovor je zapravo vrlo logičan.

Foto:Shutterstock

1.  Da biste više popili

– Kao prvo, od ovih peciva bićete žedni. Žedni ljudi onda naručuju još pića, a to znači i bolju zaradu. Drugo, hleb ili bilo šta slično pokreće probavu i od njega samo dodatno ogladnite. Upravo zato se događa da ljudi naruče više nego što mogu da pojedu, a kasnije kažu kako su se zaleteli.  Poslednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimaciju, što je u ovom slučaju jedenje hleba, onda nisu dosadni i ne traže stalno konobare – napisao je Adams.

Foto:Shutterstock

2. Da bi kuvari dobili na vremenu

Još neki kuvari i vlasnici restorana podelili su svoje mišljenje. Javio se i Džo Kolela koji je nekad bio vlasnik restorana i podelio svoje iskustvo.

– Većina ljudi previše razmišlja o odgovoru. Jedini razlog zašto smo mi ljudima davali hleb pre glavnog jela bio je da se uspori sama narudžba, odnosno da kuvari sve stignu da pripreme. Konobar će uzeti narudžbe od ljudi redom kako su dolazili, a dok čekaju posetiocima se daje hleb. Da zaključimo, ovo nema nikakve veze s time što su konobari dobri i ljubazni i žele da vam poklone hleb, već se jednostavno koriste tim trikom zbog sebe.

3. Zbog čiste manipulacije

Kimberli Luis bila je konobarica i otkrila kako hleb ima jedino manipulativnu ulogu.

– U talijanskom restoranu u kom sam radila imali smo oko dva minuta da svima odnesemo hleb na sto od kad sednu. Morali smo da izračunamo količinu i začinimo ih. Potom smo morali u roku od pet minuta da im odonesemo nov hleb, ako su postojeći pojeli. Zašto? Jer su posetioci veoma naporni. To je zapravo samo sredstvo. Kada sednete i čekate, sve se čini još dužim, a hleb okupira ljude i vreme će jednostavno brže proći, piše večernji.hr.

Da skratimo: hleb se servira zato što su gosti nestrpljivi.

Zatvoreno za komentare.