Zemlja bogate istorije i nestvarne lepote - 13 zanimljivosti o Srbiji koje možda niste znali

Zemlja bogate istorije i nestvarne lepote – 13 zanimljivosti o Srbiji koje možda niste znali

Koliko često se trudimo da naučimo nešto novo o našoj zemlji? Napravili smo listu interesantnih činjenica o Srbiji koje možda niste znali, a koje vas pozivaju da dublje istražite priče o našoj zemlji.

Da li ste znali?

1. Srbija ima prašumu Vinatovaču, koja je stara više od 350 godina i zabranjeno je slobodno kretanje šumom, kao i njena seča.

2. Prerasti Vratne nalaze se u Srbiji i najviše su prirodne kamene kapije u Evropi.

3. Srbija je jedan od vodećih izvoznika malina na svetu. Štaviše, prema podacima iz 2012, gotovo 95 odsto malina na svetskom tržištu dolazi iz Srbije.

Foto: Shutterstock

4. “Vampir” je najpoznatija srpska reč koja je prihvaćena i koja se koristi u svetu. Još jedna zanimljivost: prvi vampir nije bio grof Drakula već Petar Blagojević o čijem povampirenju je 1725. godine opširno pisala austrijska štampa.

5. U Srbiji postoji reka koju zovu Godina. Ali, zapravo, njeno pravo ime nije Godina već Vrelo, a taj nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ova reka je dugačka tačno 365 metara.

6. Kada neko pomene časovnike, svi prvo pomisle na Švajcarce. Greška! Treba da pomisle na Srbe. Srpsko časovničarstvo je starije od svetski poznatog švajcarskog. Srpski časovničari su pretekli Švajcarce za čitavih 200 godina!

7. Da li ste znali da Veliki kanjon reke Kolorado (SAD) ima dvojnika? Neobične crvene stene impresivnog kanjona reke Temštice neodoljivo će vas podsetiti na čuveni Kolorado!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragisa Jovanovic (@dragisa.jovanovic.125)

8. Srbija je imala i francusku kraljicu u svojoj istoriji! Jelena Anžujska bila je žena kralja Stefana Uroša koji je u njenu čast posadio jorgovane duž cele doline Ibra.

9. Najveća klisura probojnica Evrope je Đerdapska klisura koja se nalazi u istočnoj Srbiji. A u zapadnoj Srbiji nalazi se drugi po redu najdublji kanjon u Evropi – kanjon reke Drine.

10. Da li ste ikada čuli za jezera po čijoj površini ostrva plešu? Kod nas postoji i to! Na Semeteškom i Vlasinskom jezeru ostrva plutaju.

11. Hram Svetog Save ne samo da je najveća srpska pravoslavna crkva već je i najveći pravoslavni pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih na svetu.

12. Priroda Srbije krije mnogo tajni i nerazrešenih misterija. Jedna od njih je planina Rtanj – 500.000 godina stara piramida. Zbog njenog piramidalnog oblika, za ovu mističnu planinu se veruje da je drevna piramida u kojoj se nalazi matični brod ostavljen od strane vanzemaljaca.

13. Nakon Rtnja, tu je i misterija Povlenskih kugli o čijem se poreklu i dan danas raspravlja. Dok jedni tvde da su ove ogromne kamene kugle rasute po brdima Povlena čuda prirode sa lekovitim moćima, drugi veruju da su ih vanzemaljci ostavili. Naučnici pak smatraju da su one nastale vulkanskom aktivnošću.

Zatvoreno za komentare.