Znamo za alfe i bete - Ali da li znate ko su sigma muškarci?

Znamo za alfe i bete – Ali da li znate ko su sigma muškarci?

Kada se govori o tipovima ličnosti u muškoj hijerarhiji, obično se svi dečaci dele u dve kontrastne grupe: alfa i beta mužjaci. Ali da li znate ko su sigma muškarci?

Foto: Shutterstock

Ne morate biti stručnjak da biste znali da su ta dva tipa društvene strukture potpuno različiti: alfa muškarci su ekstroverti, vođe i u centru pažnje u svim društvenim situacijama, dok beta muškarci žive u senci, izvršavaju naredbe, slede nekoga.

Međutim šta je sa onim muškarcima koje ne možemo svrstati ni u jednu od pomenutih kategorija?

Iako se čini da i dalje dominira samouveren i šefovski nastrojen alfa mužjak i da je on i dalje u središtu muške i ženske pažnje, postoje neki koji ne mare za pravila i još uvek uspevaju da budu atraktivni.

Dakle, alfa mužjaci možda nisu sve ono što treba da budu. Zato se već neko vreme govori o sigma muškarcu.

Ko je i šta je sigma muškarac

Sigma muškarac je čovek koji ne treba potvrdu od drugih ljudi. Nije glasan ili drzak, on je miran i sabran. Sigma muškarac je introvertan, ali samouveren tip. Sigme su izvan uobičajenog i obično se ne uklapaju u grupe jer su i same neuobičajene.

Alfa mužjak vs sigma mužjak

Mužjaci sigma i alfa jednaki su i imaju mnoge zajedničke karakteristike. Oboje su sigurni u svoje životne izbore i visoko ciljaju. Glavna razlika leži u njihovom stavu.

Sigme odlučuju da budu izvan hijerarhije, dok alfe više vole da budu na njenom vrhu. Zato alfe postižu uspeh penjući se na hijerarhijskoj lestvici. Sigme, s druge strane, ne pripadaju nijednom plemenu. Sve rade sami.

Foto: Shutterstock

Osobine sigma mužjaka:

1. Nije ih briga za očekivanja

Alfe stoje na vrhu, bete su sledbenici, a sigme, pa, jednostavno se ne uklapaju u kalup. Hijerarhija za njih nije ništa, a sve norme i trendovi koje društvo (a posebno alfe) postavljaju besmisleni su sigmama. Ne možeš im reći kako da se oblače ili kako da se ponašaju. Rade šta žele.

2. Oni krše pravila

Baš kao i alfe, sigma mužjaci se bore sa autoritetom. Sigme su obično samozaposlene i imaju mir i fleksibilnost u visokom pogledu. Bolje je za njih da rade sami jer nemaju problema s upravljanjem svojim vremenom i organizovanjem sebe.

3. Ne traže potvrdu

Sigma mužjaci se ne oslanjaju na luksuz da se osećaju potpuno i uspešno. Ne pokušavaju da se potvrde skupim stvarima jer razumeju da materijalističke stvari ne mogu zameniti vlastitom vrednošću. Dakle, voze šta god žele, nose što god žele i ne rade ono što im alfe nalažu.

4. Ne otvaraju se svima

Sigme se ne hvale svojim dostignućima ili velikim snovima na društvenim mrežama. Njihove strasti su privatne. Ljudi ih često smatraju lukavima i tajanstvenima. Potrebno je puno vremena da se upoznaju sigme. Ne osećaju potrebu za deljenjem svojih ličnih podataka.

5. Oni su vođe koje ostaju skromne

Mužjaci sigme su usamljeni vukovi, međutim, s obzirom na prave okolnosti, pretvaraju se u moćne vođe. Oni nadahnjuju druge svojom strašću i predanošću. Sigme na visokim pozicijama nikad nisu visoke i moćne, zbog čega ih poštuju.

Foto: Shutterstock

6. Oni daju prednost vlastitom načinu život

Sigma mužjaci su izbirljivi u svojim rutinama i ništa im nije gore od kontrolne osobe. Ne pridržavaju se tuđih očekivanja. Sigme se menjaju samo ako to stvarno žele.

7. Oni su samouvereni introverti

Sigme ne vole da budu u središtu pažnje i više vole da provode vreme same. Iako sigme često prolaze nezapaženo, imaju jednako samopouzdanja kao i alfe. Jedina stvar koja ih izdvaja je Alfasova ekstraverzija.

8. Lični prostor im je od vitalnog značaja

Sigma mužjaci zahtevaju puno ličnog prostora kako bi zadovoljili svoj cilj učenja i postizanja. Oni mogu iznenada napraviti radikalne promene, recimo nestati kako bi sledili svoju strast. Sigme ne dopuštaju nikome da im stane na put.

Zašto su tako popularni?

Sigma mužjak ima veo misterije oko sebe, što ga čini intrigantnim. Teško je ignorisati njegovu inteligenciju i nezavisnost. Sigme nikad ne prate gomilu i ne traže odobrenje. To je ono što ovaj tip čini tako privlačnim i muškarcima i ženama. S druge strane, to bi mogao biti samo još jedan trend koji će proći sam od sebe.

Zatvoreno za komentare.